Upisali 9.000 hektara državne zemlje kao svoju

Izvor: Blic, 23.Nov.2012, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upisali 9.000 hektara državne zemlje kao svoju

Privatizacijom šest poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini kupci su se domogli zemljišta koje su ili preveli na svoje ime ili ga koriste i državi ne plaćaju zakup iako je reč o državnom vlasništvu, tvrde u antikorupcionim telima.

Država sedam godina zakinuta za plaćanje zakupa

Reč je o preduzećima „Miletić“, „Zmajevo“, „Maglić“, „Feketić“, „Vojvodina“ i „Gakovo“, a s obzirom na to da godišnji zakup po hektaru košta od 100 do 500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra, te da su ova preduzeća sa 9.000 hektara državnog zemljišta privatizovana pre sedam godina, država je zakinuta za oko 16 miliona evra.

Međutim, po istom modelu po kojem je Borisav Lilić iz Odžaka kupio „Ratkovo“, otišla su i ostala preduzeća - novi vlasnik je po isplati poslednje rate, državno ili zadružno zemljište tog poljoprivrednog dobra preveo na svoje ime, da bi ga potom preprodao. Druga varijanta je da novi vlasnik koristi zemlju, a državi ne plaća zakup.

- Samo u slučaju „Gakova“, novi vlasnik je od 6.000 hektara u državnom vlasništvu prisvojio više od pola. Većina kupaca u Vojvodini ne plaća zakup državi za preduzeća uz koja su dobili i zemlju na korišćenje - tvrdi Nenad Ilić iz Udruženja za borbu protiv korupcije „Obruč“ iz Odžaka. On kaže da je Lilić pored „Ratkova“, koje je prodao „Žito Osijeku“, prodao irskom fondu i poljoprivredna dobra „Miletić“ iz Srpskog Miletića i „Maglić“ iz Bačkog Brestovca, koja imaju oko 3.300 hektara državne zemlje.

Da kupci državnu zemlju prevode na svoje ime ustanovio je i Savet za borbu protiv korupcije. Oni se pozivaju na dopis Ministarstva poljoprivrede u kojem se navodi da je oko 2.000 hektara zemljišta u okviru preduzeća „Ratkovo“ moglo samo da se koristi, ali ne i da se u katastru prevede u privatnu svojinu. Ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na naše pitanje kakav je imovinsko-pravni status ovih preduzeća, da li su novi vlasnici preveli zemljište na sebe i da li plaćaju zakup.

Agencija za privatizaciju saopštila je da je pri prodaji poljoprivrednih dobara i dalje u državnom vlasništvu ostalo zemljište koje su ta dobra koristila. Reagujući na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, Agencija navodi da nije nadležna da učestvuje u utvrđivanju poljoprivrednog zemljišta u privatizaciji, niti da izuzima delove imovine iz kapitala preduzeća prilikom prodaje.

Uz preduzeće i zemlja

Predrag Matijević, jedan od najvećih zemljoposednika u Srbiji sa 17.000 hektara u vlasništvu, kaže da je u preduzećima koja je on kupovao kroz privatizaciju bilo jasno razgraničeno društveno i državno vlasništvo. „Poljoprivredna dobra koja smo kupovali imala su u svom vlasništvu i poljoprivredno zemljište. Za ono koje se vodi kao državno, mi licitiramo i dobijamo ga na korišćenje na jednu do tri godine ako ponudimo najveću cenu. U zavisnosti od opštine, cene zakupa na godinu dana su od 100 do 500 evra po hektaru“, kaže Matijević za „Blic“.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prodao 9.000 hektara državne zemlje kao svoju

Izvor: Kamatica.com, 23.Nov.2012

Privatizacijom šest poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini kupci su se domogli zemljišta koje su ili preveli na svoje ime ili ga koriste i državi ne plaćaju zakup iako je reč o državnom vlasništvu, tvrde u antikorupcionim telima..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.