Uništeno 112 neeksplodiranih ubojitih sredstava

Izvor: Blic, 02.Sep.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno 112 neeksplodiranih ubojitih sredstava

Stručnjaci Sektora za vanredne situacije danas su na Karađorđevom brdu, kod Paraćina uništili 112 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), koji su od 31. marta na paraćinskim utrinama pronašli pripadnici Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje.

Reč je o drugom ovogodišnjem uništavanju NUS, a među uništenim NUS je bilo i šest avio bombi iz Drugog svetskog rata teških po 50 kilograma.

Šef Odseka za operativne poslove za NUS u Sektoru za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sitauacijue Mihailo Marinković, izjavio je Tanjugu da su NUS uništena dotonacijom. Naravno ostali su geleri, ali oni su bezopasni, napomenuo je Marinković.

Načelnik radova na razminiranju Pavel Judinskih, izjavio je Tanjugu na komandnom mestu projekta "Paraćin 6" da su prevashodno uništene NUS zaostale posle eksplozije skladišta Vojske Srbije (VS) koje se dogodilo 19.oktobra 2006. godine.

- Odred je krenuo sa radom na projektu 1. marta i završićemo ručno čišćenje 5.septembra a 8. septembra obaviti predaju očišćenog terena Centru zarazminiranje i lokalnoj samoupravi grada Paraćina - rekao je Judinskih.

Za vreme radova čišćenja pronađeno je 287 eksplozivnih. Ovo je druga etapa uništavanja, u prvoj je uništeno je 175 NUS, danas 112, objasnio je Judinskih i napomenuo da je medju 287 NUS "osam avio bombi iz Drugog svetskog rata od po 50 kilograma".

Sva ostala NUS su iz skladišta VS posle požara i eksplozije, dodao je on.

Judinskih je objasnio da se čišćenje terena obavlja kombinovanim načinom "a to znači da se pre nego što grupa počne da radi uklanja vegetacija a posle specijalne mašine pripreme teren za ručno čišćenja".

On je istakao da na projektu "Paraćin 6" radi 21 specijalista, podeljenih u tri grupe po sedam. Dve grupe su iz Rusije a jedna iz Srbije, grupa za mehaničko čišćenje je iz Hrvatske, dakle reč je o internacionalnom odredu.

- Od 2008. godine Odred je ovde očistio 4.108.805 kvadratnih metara - rekao je Judinskih i dodao da Odred ima i projekt za 2015.

Od početka radova, pronađeno je i uništeno 12.631 neeksplodiranih ubojitih predmeta, Judinskih. Radovi su izvođeni ne samo na teritoriji opštine Paraćin, nego i u Nišu, na aerodromu, u gradu, staroj džamiju i dve površine u centru grada koje su privatno vlasništvo, objasnio je Judinskih.

- U Nišu smo čistili grad od kasetnih bombi koje su bacili NATO agresori - rekao je Judinskih.

On je podsetio da razminiranje finansira Vlada Ruske Federacije, "to je humanitarna pomoć Rusije Srbiji ".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Paraćin, uništavanje ekspolozivnih naprava

Izvor: RTS, 02.Sep.2014

Stručnjaci Sektora za vanredne situacije uništili su 112 neeksplodiranih ubojitih sredstava na Karađorđevom brdu kod Paraćina, koji su od 31. marta na paraćinskim utrinama pronašli pripadnici Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje...Neeksplodirana ubojita sredstava (NUS) kod Paraćina...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.