Umro Mirko Tepavac, jedan od predvodnika liberalnog pokreta

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Mirko Tepavac, jedan od predvodnika liberalnog pokreta

BEOGRAD- U Beogradu je umro ugledni jugoslavenski i srpski političar i publicist Mirko Tepavac, nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ i jedan od predvodnika liberalnog pokreta u Srbiji tokom 70-ih godina prošlog vijeka.

 Tepavac je umro 28. avgusta u 93. godini, ali je porodica naknadno obavijestila javnost nakon što je ispraćaj obavljen u krugu najbližih srodnika.

 Još kao gimnazijalac Tepavac se pridružio komunističkom pokretu, potom od 1941. i antifašističkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << borbi, a nakon Drugoga svjetskog rata obnašao je, osim političkih, i istaknute dužnosti u medijima kao direktor Radio Beograda i novinske kuće Politika, te kao glavni urednik lista Politika.

 Na čelu jugoslavenske diplomatije proveo je tri godine, od aprila 1969. do decembra 1972., kad je bio primoran napustiti službu zbog optužbi za liberalizam.

 Smijenjen je zajedno sa grupom istaknutih političara koji su u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji označeni kao liberali - Markom Nikezićem, Latinkom Perović, Kočom Popovićem, Mirkom Čanadanovićem i drugima.

 Ne samo pristaše, već kasnije i mnogi njegovi politički neistomišljenici, uvažavali su ga kao jednog od najistaknutijih intelektualaca na političkoj sceni tadašnje socijalističke Jugoslavije, ističu analitičari.

 Bio je predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji od 1994. do 1996. godine, u društvenom i javnom životu učestvovao je s brojnim polemičkim tekstovima, a iza sebe ostavio i nekoliko knjiga među kojima autobiografske zapise "Moj drugi svjetski rat i mir", "Demokratija ili despotija", "Države, državnici i stradalnici".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.