Umro Gabrijel Garsija Markes

Izvor: Beta, 18.Apr.2014, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Gabrijel Garsija Markes

MEKSIKO SITI, 18. aprila 2014. (Beta) - Kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju, potvrdile su u četvrtak dve neimenovane osobe bliske njegovoj porodici.

Autor brojnih književnih dela, od kojih su medju najpoznaijima "Sto godina samoće" i "LJubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcenjenijih pisaca svoje generacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
Markes je bio široko smatran najpopularnijim piscem na španskom jeziku još od Migela de Servantesa iz 17. veka, a zbog njegovog izvanrednog pisanja uporedjivali su ga i sa Markom Tvenom i Čarlsom Dikensom.

Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine.

Bio je smatran i herojem latinoameričkih levičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra i kritičar američkog intervencionizma širom sveta, od Vijetnama do Čilea.

Svoju poslednju knjigu, "Sećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.