Umetnica s crnim pojasem

Izvor: Danas, 30.Avg.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnica s crnim pojasem

Kejt Buš pozdravila je publika stojećim ovacijama, samo što se pojavila na stejdžu na početku svog koncerta, a isto je usledilo nakon njega. Posle tri i po decenije pauze u javnosti, fanovi su je se grdno uželeli, pogotovo njenog specifičnog načina pevanja, eklektičnog stila u kojem dominira utisak da je umetnica pomalo "mentally challenged". Buš je fanove galantno počastila niskom svojih velikih hitova - legendarnim "Runnig Up That Hill", gotskim "Hounds of Love", a zanimljivo, "Wuthering >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Heghts", kojim je zasenila svet s 19 godina, nije na set-listi, ali je izvela svoje konceptualne radove.

Buš je svih ovih godina vredno radila, ali kao i uvek po svome, pa je to često ostajalo bez naročitog odjeka. Odmalena je, pišu, takva - odlučna i samostalna. Rođena je 30. jula u porodici s jakim umetničkim bekgraundom. Sa 11 godina je samoinicijativno naučila da svira klavir i ubrzo počela da piše i komponuje. Pohađala je katoličku školu, studirala violinu, a znanja o plesu sticala je kod iste učiteljice kao i Dejvid Bouvi. Da je performans "forma našeg vremena", brzo je shvatila, pa bi šturo bilo reći ono što, istina, pada u prvi plan - da je "samo" pevačica. U stvari je kompletna autorka. Piše tekstove inspirisane neretko Džojsovim "Uliksom", producira, agituje, naročito kad se naljuti, recimo, na marketinške odluke izdavačke kuće EMI za promociju svog albuma.

Iz intervjua koji je 1982. dala moglo se zaključiti da je telo Buš, medijski, neprikladno upotrebljeno. Zatim, odbila je poziv da učestvuje na ceremoniji zatvaranja Olimpijade u Londonu 2012, a kompleksni odnosi s producentskim kućama završili su se osnivanjem njene sopstvene. Buš je prepoznatljiva i po tome kako pleše. Istovremeno pravi nežne i odlučne pokrete, a ovaj poslednji atribut zaslužila je zahvaljujući uspešnom bavljenju karateom u mladosti. Ima smisla za crni humor, što je pokazala u pesmi "Heads We're Dancing", koja govori o ženi koja svu noć pleše s šarmantnim strancem za kojeg ujutru otkriva da je Adolf Hitler.

Možda Buš nije u karateu dogurala do crnog pojasa, ali u svetu muzike ga po mišljenju mnogih sigurno zaslužuje. Pošto takvo nešto ne postoji, vlasnica je brojnih drugih prestižnih priznanja uključujući i kraljice Elizabete II za ukupan doprinos muzici, koji je dobila u vindzorskom zamku 10. aprila 2013. godine. Udata je. Ima sina Alberta, od 2004. stanuje u britanskom gradu Devonu i uvek tvrdi da njene pesme nisu autobiografske.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.