Ultimatum na odloženo

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2014, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultimatum na odloženo

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han nije juče u Beogradu uslovljavao otvaranje pregovaračkih poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji. U to su novinare nastojali da uvere i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i novi komesar zadužen za proširenje koji je nakon stupanja na funkciju 3. novembra kao prvu stanicu svog delovanja izabrao baš Srbiju.

Diplomatske rukavice: Johanes Han i Aleksandar Vučić

 

Sudeći prema izjavama, na ovoj temi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je više insistirao Vučić, koji je zvaničniku EU ponovio poznate stavove - strateški cilj Srbije je članstvo u Uniji, Beograd poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i neće uvoditi sankcije Rusiji.

 

Puškov: Ucenjuju Beograd

Šef Odbora Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov rekao je da Srbiju ucenjuju.

- Ili se priključite sankcijama protiv Rusije, ili vas nećemo uzeti u razmatranje kao zemlju koja ima šanse za ulazak u EU - izjavio je Puškov i dodao da je problem Srbije u tome što ona "u skorije vreme svakako nema izgleda da uđe u EU", čak i ako se povinuje uceni.

- Isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici i svakom drugom mestu. Sve što sam govorio o politici Srbije rekao sam i pred Putinom i pred Hanom. Mi nemamo tri niti dve politike - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Hanom.

Premijer kaže da je Han bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".

Iako je potvrdio reči svog domaćina, pre nego što će se uživo obratiti novinarima u Beogradu, Han je uoči dolaska u Srbiju za više medija dao intervjue u kojima je podsetio na obavezu Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.

- Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU, o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu - bile su njegove reči.

Otud ne čudi što je poslanik opozicione DS Borislav Stefanović jučerašnji dan predviđen za poslanička pitanja Vladi iskoristio da pita premijera i šefa diplomatije Ivicu Dačića, da li poseta evropskog komesara znači da je Srbija dobila utlimatum da uvede sankcije Rusiji?

 

Može - ne može

Iako je Han siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja, ostalo je da Nemačka insistira da se poglavlje 35. o primeni Briselskog sporazuma i normalizaciji mora prvo otvoriti. Kako Kosovo još nije dobilo novu vladu, nemoguće je napraviti pomak, pa je jasno zašto je Vučić rekao da "od komesara nije tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma".

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.