Ukusi detinjstva: Crnogorski kačamak tučanik

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukusi detinjstva: Crnogorski kačamak "tučanik"

Kada pomislite na Crnu Goru i njenu nacionalnu kuhinju, svi se uvek najpre uhvate za Njeguški pršut. Nije to bez razloga, slažemo se, ali važno je podsetiti na one stare crnogorske specijalitete, koji su sve manje prisutni na trpezi, a nekada nije bilo kuće u kojoj se nisu spremali i po nekoliko puta nedeljno.

Tu je nadaleko poznata cicvara, koju možete jesti u gotovo svim restoranima nacionalne kuhinje u Crnoj Gori. Ipak, meni omiljeno jelo, koje me uvek vrati u detinjstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i podseti na čarobne ruke moje bake jeste čuveni crnogorski kačamak.

Reč je o tradicionalnom jelu koje se pravi od krompira i brašna. U nekim delovima Crne Gore dodaje se kukuruzno, ali na severu zemlje za pripremu kačamaka koristi se isključivo belo pšenično brašno, pa je ta varijanta ipak moj favorit. Takođe je važno da za pripremu koristite beli krompir koji se lako raskuva, da bi kasnije mogao lakše da se "utuče".

A kako da pripremite kačamak?

Najpre oljuštite krompir, posolite i stavite ga da se kuva. Kada je krompir gotov, dodate brašno, ali tako da ga razgrnete sa strana, kako bi u sredini ostala rupa kroz koju počinje da izlazi voda, kako bi se brašno "zaparilo". To zaparivanje, odnosno kuvanje traje od 10 do 15 minuta.

Sada sledi najteži zadatak - mešanje. Za ovo vam je potreban drveni tučak, kako biste kačamak dobro umešali i utukli. Ovo mešanje može i da potraje, a sve zavisi od vaše snage i spretnosti. Kada izvadite tučak i vidite da na njemu nije ostalo nimalo kačamaka - jelo je gotovo. Zbog načina pripreme, crnogorski kačamak se još naziva i "tučanik".

Gotov kačamak možete i da "zasmočite", i to tako što ćete istopiti sir, mladi i stari kajmak i dodati kačamak u smesu. Uz kačamak se obavezno pije i domaće kiselo mleko.

Kao što vidite, za pripremu ovog jela ne treba vam mnogo novca. Recept je i nastao u siromašnim i krševitim delovima Crne Gore, gde su ljudi, ako ništa drugo, uvek imali domaćeg sira, brašna i krompira.

Probajte ovaj recept i verujte, nećete se pokajati!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.