Ukrajina počela antiterorističku operaciju velikog obima

Izvor: Beta, 13.Apr.2014, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina počela antiterorističku operaciju velikog obima

SLOVJANSK, 13. aprila 2014. (Beta-AP) - Ukrajina je počela "antiterorističku operaciju velikog obima" kako bi se oduprla napadima naoružanih proruskih snaga, rekao je u nedelju uveče u televizijskom obraćanju ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov.

Ukrajinske vlasti upotrebiće silu kako bi sprečile ruske snage da urade isto što su uradili sa Krimom, naveo je Turčinov i obećao amnestiju za sve koji polože oružje do ponedeljka ujutru.

"Savet bezbednosti je odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da počne antiterorističku operaciju velikog obima, sa učešćem vojnih snaga. Nećemo dozvoliti Rusiji da ponovi krimski scenario i na istoku Ukrajine", istakao je predsednik Ukrajine.

Ukrajinske specijalne snage razmenile su u nedelju ujutro vatru sa proruskom milicijom kod grada Slavjanska, prilikom čega je poginuo najmanje jedan specijalac a pet je ranjeno.

To je prvi oružani sukob na istoku Ukrajine, gde su poslednjih dana naoružani proruski demonstranti zauzeli nekoliko vladinih zgrada.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine opisao je te napade kao "rusku agresiju".

On je na Fejsbuku napisao da će specijalne snage od 12.000 ljudi biti oformljene od dobrovoljaca u njihovim lokalnim sredinama, kako bi se oduprli napadima proruskih snaga.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je Turčinovo naredjenje "zločinačkim" i optužilo ukrajinske zvaničnike da koriste radikalne neonacističke snage.

Savet bezbednosti UN sazvao je, na zahtev Rusije, hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini.

Ruska misija u UN poslala je SMS novinarima u kojem je navela da će sastanak Saveta bezbednosti početi u 2.00 po srednjoevropskom vremenu.

Predsednik Saveta bezbednosti potvrdio je u imejlu da su članovi tog tela pozvani na "neformalne konsultacije" o Ukrajini.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.