Uklanjanje jajnika zbog rizika od kancera kod nas nije praksa

Izvor: Večernje novosti, 31.Mar.2015, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje jajnika zbog rizika od kancera kod nas nije praksa

KADA je Anđelina Džoli, poznata američka glumica, saznala da nosi mutirani BRCA 1 gen, koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika, preventivno je, pre dve godine, uradila duplu mastektomiju, a nedavno je izvadila i jajnike i jajovode. Na odluku da uradi obe operacije uticala je i činjenica da su od kancera jajnika i dojke umrle već tri žene u njenoj porodici - majka, tetka i baka po majci. Stručnjaci smatraju da je na ovaj način rizik od nastanka raka dojke >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << sa početnih 87 odsto sveden na manje od pet odsto, a eliminisano je i gotovo svih 50 odsto rizika od nastanka raka jajnika. Sa problemima koje je imala poznata dobitnica Oskara suočavaju se svakodnevno i mnoge žene u našoj zemlji. Pitanje je, međutim, koliko njih je, uprkos porodičnoj anamnezi, uradilo genetska testiranja koja mogu da potvrde da li nose gen koji povećava rizik od nastanka kancera dojke ili jajnika. - Nemamo mnogo podataka koliko naših žena ima pozitivne gene, jer testiranje ovde nije toliko rašireno - kaže primarijus dr Neven Jokić, hirurg-onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. - Zbog toga ne znamo ni koliko je žena imalo preventivnu mastektomiju ili su im zbog povećanog rizika uklonjeni jajnici. Kada žena u Srbiji ima pozitivnu porodičnu anamnezu za kancer dojke, može da izabere između dve opcije: da joj se preventivno uklone dojke ili da dolazi na češće kontrole kod hirurga i da radi magnetnu rezonancu. Ovaj drugi pristup je, kaže dr Jokić, prihvaćeniji u Evropi. - U Evropi se lekari češće opredeljuju da prate pacijenta, a samo mali broj se odlučuje na preventivnu mastektomiju - objašnjava dr Jokić. - Veoma teško donosimo odluku za ovaj radikalan pristup, naročito kod mladih žena. Zato žene koje imaju rizik često pregledamo i, ako se i nešto pojavi, imamo šansu da to operacijom uklonimo.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Rizik od raka dojke i jajnika nasleđuje se i od oca

Izvor: B92, 31.Mar.2015

Većina ljudi zna da se rizik od nastanka ova dva tipa kancera nasleđuje, ali malo ko zna da ga mogu preneti i muški članovi porodice...Svaka osoba na svetu nasleđuje dve kopije svakog gena - jednu od majke i drugu od oca. Ukoliko se kod jednog od roditelja javi mutirana kopija gena, postoji 50 odsto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.