Uhapšen Miroslav Bogićević

Izvor: B92, 24.Nov.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Miroslav Bogićević

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević uhapšen je danas, potvrđeno je za B92.

Sumnja se da su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. Bogićević i M. S. omogućili da "Privredna banka Beograd" odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio "Koncern Farmakom MB", u cilju da ta privredna društva dobijene kredite u vidu pozajmice istog dana transferišu "Farmakomu" kao krajnjem korisniku.

Sve to je činjeno u nameri pribavljanja imovinske koristi "Koncernu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Farmakom MB", a na štetu "Privredne banke Beograd", navodi se u saopštenju.

U navedenom periodu "Privredna banka" je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za privredna društva "Euroguma - BBS" u iznosu od 2.000.000 evra, "Eko Fokus" u iznosu od 1.800.000 evra, "Inmold" u iznosu od 1.900.000 evra, "Olimpikus BP" u iznosu od 1.880.000 evra, "Porfito trade" u iznosu od 1.880.000 evra, "Vadra-prom" u iznosu od 1.690.000 evra, "Amator" u iznosu od 1.690.000 evra, "Fermin" u iznosu od 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara i "Mihmil" u iznosu od 1.300.000 evra.

Navedeni krediti nisu vraćeni "Privrednoj banci Beograd", čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu "Koncernu Farmakom MB" Šabac, saopštio je MUP.

Do hapšenja poznatog šabačkog biznismena dolazi u trenutku kada je on sa još dvojicom ljudi iz poslovnog sveta Goranom Perčevićem i Željkom Žunićem u centru medijske pažnje, zbog navodnih malverzacija prilikom uzimanja milionskih kredita.

Perčević, inače bivši funkcioner SPS i biznismen godine iz 2012. godine, uhapšen je pre desetak dana, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je istog dana rekao da je Bogićević zajedno sa Perčevićem i nekim političarima uzimao od "Srpske banke" kredite od nekoliko miliona evra, a kao kolateral dao jalovinu.

Na novinarsko pitanje da li je Miroslav Bogićević uzeo milione evra, a kao zalog dao otpad, premijer je rekao: "Da, zajedno sa Goranom Perčevićem. I to su sve radili političari sa tim biznismenima".

Iako je premijer Vučić govorio o problemima sa "Srpskom bankom", kako piše "Blic", Bogićević je uhapšen nakon nedavne istrage o kreditima koje je uzimao od "Privredne banke" i tako oštetio tu banku i državu. Na drugoj strani, "Novosti" pišu da je reč o "izvlačenju novca na Kipar".

Takođe, Beta navodi da se sumnja da Bogićević "bankama duguje više od 450 miliona evra, dobavljačima blizu pet milijadi dinara, a Poreskoj upravi još 1,6 milijardi dinara".

Vlasnik "Farmakoma" je početkom godine spominjan i kao jedan od najvećih dužnika propale Univerzal banke, a prethodnih meseci se u medijima spominjao i zbog izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika "Stolice", koji je u vlasništvu njegove kompanije.

Bogićevićevo ime je u prošlosti povezivano i s kupovinom "Politike", a javnost ga zna pre svega kao vlasnika Fabrike akumulatora Sombor i Mlekare Šabac. Bio je spominjan i u sportskim krugovima, kao čovek koji je 2012. godine bio "na pragu" da preuzme Fudbalski klub Partizan.

O usponu i padu koncerna "Farmakom MB" opširnije na stranicama Biza.

Biznismen Miroslav Bogićević, koji je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, tereti se da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu "Koncernu Farmakom MB" Šabac.

Bogićević 1989. godine osnivao preduzeće „Farmakom", čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteke, a uporedo sa tim uvoz i izvoz.

Osam godina kasnije je izvršena preregistarcija preduzeća u “Farmakom MB”, a prete na delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća “Zorka" Šabac.

Ubrzo “Farmakom MB” stiče vlaništvo u Mlekari Šabac, FAS Sombor, PIK “7. jul”, IK “Guča”, Livnici Požega, RIT Zaječar, “Zorki Standard”, rudniku antimona i cinka “Suva ruda”, rudniku olova i cinka “Lece”.

Mediji su preneli da je Bogićević uhapšen na aerodromu prilikom pokušaja da napusti zemlju.

Rođen je 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja.

U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom.

Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces.

Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.