Uhapšen Milićev, brza ekstradicija

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Milićev, brza ekstradicija

Marko Milićev, koji je osumnjičen za ubistvo Luke Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, uhapšen je u Kini, saopštio je ministar policije Nebojša Stefanović.

"Bez obzira što nemamo zaključen ekstradicioni sporazum, zahvaljujući volji Kine, mislim da ćemo ovo uraditi brže nego što predviđa redovna procedura po reciprocitetu, koja bi mogla da potraje više nedelja", rekao je Stefanović, dodavši da očekuje da će Milićev biti izručen Srbiji za nekoliko dana ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "najviše nekoliko nedelja".

Informaciju o hapšenju Milićeva, ministar Stefanović je saopštio u prisustvu ambasadora Narodne republike Kine u Srbiji Li Mančanga.

Stefanović je rekao i da će Srbija već večeras ili najkasnije sutra podneti zahtev da Milićev bude izručen Srbiji.

"Najvažnije je da se on sada nalazi u pritvoru u Kini. Razgovramo o detaljima ekstradicije. Kina ima potpunu volju da što pre izruči Milićeva. Kad uputimo zahtev, kineske vlasti će doneti odluku o rešenju o ekstradicionom pritvoru. Videćemo koliko ćemo moći da skratimo tu proceduru i da Milićeva što pre pre imamo u našim rukama", rekao je Stefanović.

On se zahvalio Kini koja je "razumela našu potrebu da ovaj slučaj bude rešen".

"Nije bilo lako pronaći čoveka, kako je i sam ambasador rekao, među milijardu i 300 miliona ljudi", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Milićev je iz Turske 13. avgusta otišao u Hong Kong, a zatim je 15. avgusta otišao na teritoriju centralne Kine.

"Za sada nemamo više detalja o njegovom kretanju u centralnoj Kini. O vozilu "kantrimen" ne znamo ništa, ali očekujemo više informacija po izručenju Milićeva. Ono što takođe mogu da naglasim jeste da imamo dovoljno dokaza da napravimo čvrst slučaj pred sudom", rekao je Stefanović.

Milićev je osumnjičen da je 25. jula rano ujutru Jovanovića pregazio automobilom "mini kantrimen" i da se posle toga nije zaustavio. Milićev je odranije bio poznat policiji, a bio je i u zatvoru zbog pojedinih krivičnih dela. Nakon što je "mini kantrimenom" udario Luku Jovanovića, Milićev je bio u bekstvu u Turskoj, naveo je tada ministar Stefanović. Narednog dana za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

Marko Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istanbul u 12.25 sati sa svojim pasošem. Poternica je bila raspisana na dva imena Marko Milićev i Marko Marković, pošto se sumnja da koristi i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra, a potom promenio prezime.

Pretpostavlja se da je odatle pobegao za Kinu.

Srbija i Kina nemaju ugovor o ekstradiciji, ali će se u svakom slučaju tražiti njegovo izručenje iz te zemlje radi vođenja krivičnog postupka. Ipak, postoji princip reciprociteta, prema kome bi Kina mogla da pristane da izruči Milićeva Srbiji, jer bi srpski zakon to dozvolio da je situacija obrnuta.

Osumnjičeni Milićev tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanja pomoći povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović s prijateljima vraćao iz grada kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da automobil poguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo "mini kantrimen".

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru.

Kako vozač, a ni vozilo nisu pronađeni narednih dana, otac nastradalog mladića Bojan Jovanović protestovao je na Brankovom mostu, na mestu na kome je njegov sin zadobio smrtonosne povrede. Nezadovoljni rezultatima policijske istrage protestu su se bili pridružili i prijatelji ubijenog Luke.

Danas je u Trećem osnovnom tužilaštvu, koje vodi istragu u ovom slučaju, saslušan otac stradalog Luke, Bojan Jovanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marko Milićev uhapšen u Kini

Izvor: Blic, 01.Sep.2014

Marko Milićev za kojim je policija tragala zbog ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu uhapšen je u Kini, saznaje "Blic"...Uskoro opširnije..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.