Ugrožavaju nezavisnost pravosuđa

Izvor: B92, 26.Apr.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ugrožavaju nezavisnost pravosuđa"

Beograd -- Visoki savet sudstva saopštio je da pojedini političari svojim izjavama u predizbornoj kampanji ugrožavaju nezavisnost pravosudnih organa.

"Sudska vlast je nezavisna i samostalna, stoga izjave pojedinih političara iskazane u izbornoj kampanji predstavljaju pokušaj uticaja na rad i urušavanje nezavisnosti pravosudnih organa", navodi se u saopštenju VSS.

To telo navodi da je obaveza svih organa i građana da poštuju prezumpcija nevinosti, odnosno da niko nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriv dok se ne dokaže suprotno.

"Sudske odluke se mogu preispitivati isključivo od strane nadležnog suda u postupku predviđenim Ustavom i zakonom uz poštovanje garantovanih prava i međunarodnih standarda", navodi VSS.

VSS takođe ističe da se pred Savetom sprovodi postupak prispitivanja odluka o prestanku sudijske dužnosti, da odluka nije konačna kao i da neizabrane sudije imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu.

"Zabranjeno je korišćenje javnog položaja, sredstava javnog obaveštavanja i bilo koje javno istupanje kojim se neprimereno utiče na tok i ishod sudskog postupka", navodi se u saopštenju.

VSS u saopštenju nije naveo o kojim političarima je reč.

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je juče da će, ako dođe na vlast, zaposliti 800 neizabranih tužilaca i sudija koji će raditi na preispitivanju privatizacija u Srbiji.

Republičko javno tužilaštvo apelovalo je potom na predsedničke kandidate i druge političare da u izbornoj kampanji ne zloupotrebljavaju pravosuđe u političke svrhe.

"Izjava predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića data za u utorak TV B92 da će, po dolasku na vlast, omogućiti svom koalicionom partneru Bogoljubu Kariću davanje izjave pred sudom predstavlja nedopustiv pritisak na rad pravosuđa i kršenje Ustava Republike Srbije", navodi se u saopštenju koje je potpisala republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Nikolić je danas izjavio da ne vrši uticaj ni na kakavu istragu i da se ne meša se u rad pravosuđa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Političari ugrožavaju nezavisnost sudstva

Izvor: RTS, 26.Apr.2012

Visoki savet sudstva saopštio da pojedini političari svojim izjavama u predizbornoj kampanji ugrožavaju nezavisnost pravosudnih organa. Obaveza je svih organa i građana da poštuju prezumpciju nevinosti, odnosno da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ističe se u saopštenju. ..Pojedini političari...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.