Udruženje krematista slavi Ognjenu Mariju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje krematista slavi Ognjenu Mariju

BEOGRAD - Praznik svete velikomučenice Marine, koja je postradala u prvim godinama hrišćanske propovedi, u našem narodu poznat kao Ognjena Marija, obeležen je juče u beogradskom udruženju krematista "Oganj".

Slavski obred u prostorijama udruženja služio je protojerej Aleksandar Sredojević, koji je u besedi upućenoj članovima jedne od najstarijih neprofitabilnih organizacija u Srbiji podsetio da je svetiteljka stradala zbog vere u Hrista u vreme cara Dioklecijana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je njena ognjena priroda pravi simbol hrišćanskog opredeljenja "Ognja", koji svoju zaštitnicu slavi od 1930. godine.

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva poslednjih godina dozvoljava opelo i za one koji se sahranjuju kremiranjem, iako po tom pitanju postoje teološka neslaganja. U hrišćanstvu se veliki značaj pridaje telu, koje je "hram duše" i zato se smatra da ga treba vratiti zemlji.

Naglasivši da je udruženje 1904. godine osnovao dr Vojislav Kujundžić, na inicijativu pesnika i lekara Jovana Jovanovića Zmaja, predsednica "Ognja" Dušica Vučković je objasnila da su osnivači i njihovi sledbenici uvođenjem slave želeli da pokažu Crkvi da su hrišćani koji brinu o budućnosti planete.

Vučkovićeva je podsetila da je sahranjivanje bilo tema Međunarodnog kongresa lekara, održanog 1869. u Firenci, i da je na njemu doneta rezolucija na osnovu koje je upućen apel svim državama da pređu na spaljivanje pokojnika kako bi se sačuvala zdrava zemlja.

Lekari sa kongresa u Firenci su se saglasili da treba brinuti o očuvanju zdravog poljoprivrednog zemljišta, koje se na mestima gde su groblja nikada više ne može koristiti u te svrhe.

Poznato je, takođe, kako je rekla Vučkovićeva, da se travom sa groblja ne može hraniti stoka, da podzemne vode koje prolaze kroz grobove ulaze u vodene tokove i atmosferu, a da kremiranje nanosi daleko manju štetu prirodnom okruženju.

Aktivnost i opredeljenje Udruženja, koje ove godine obeležava 105 godina od osnivanja i koje je nedavno obnovilo članstvo u Međunarodnoj krematističkoj federaciji ICF, ogranku ekonomsko-socijalnog Saveta Ujedinjenih nacija, ilustruje i prvi film u Srbiji na temu kremacije, "Pepeo pepelu" autora Zorice Vuković, studentkinje Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Udruženje "Oganj" ima i socijalne aktivnosti i svojim članovima penzionerima daje mogućnost da uplatom za života u iznosu od 20.500 dinara pokriju kompletne troškove sahrane, i to na način koji im najviše odgovara.

Sredstva se uplaćuju u Fond solidarnosti, koji preuzima obavezu da organizuje kremaciju ili klasičnu sahranu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.