Učenici konstruisali mini podmornicu

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici konstruisali mini podmornicu

Učenici ljubljanske gimnazije Vič završili su, nakon više godina rada pod nadzorom svog profesora fizike, konstrukciju istraživačke mini-podmornice i testirali je u slovenačkim vodama nedaleko od Pirana.

Višegodišnji rad istraživačke grupe, tokom kojeg su usavršavali svoje znanje iz tehnologije i programiranja, krunisan je uspehom - daljinski upravljanu podmornicu "Kalipso" uspeli su da spuste na dno mora, objavila je Slovenačka televizija.

Mini podmornica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << može da izdrži i velike pritiske, sve do 1.200 metara dubine, a osim istraživanja Jadrana želja istraživača je da njom ispitaju i olupinu Titanika. Projektovanje i izgradnja prve slovenačke istraživačke podmornice trajala je tri godine i u njoj je učestvovalo više generacija polaznika prestoničke gimnazije čiji je prethodni projekat, konstruisanje meteorološke sonde koju su pomoću balona poslali u atmosferu na 25 kilometara visine, takođe bio uspešan.

Podmornica "Kalipso" sposobna je za istraživanja i prikupljanje podataka sa 90 procenata Jadranskog mora, prenosi Hina i dodaje da mladi Ljubljančani, koji su na izgradnju potrošili više desetina hiljada evra svojih sredstava i donacija, planiraju da je iznajmljuju u naučne svrhe.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.