Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeno 25 hiljada ekstremista: ID napokon na koljenima

RAKA - Više od 25 hiljada pripadnika terorista tzv. Islamske države ubijeno je u nemilosrdnom ratu koji protiv njih vode saveznici, saznaje Daily Mail.

Kampanja u kojoj učestvuju zemlje Zapada tako je dovela do toga da se broj ekstremističkih boraca u posljednjih 20 mjeseci prepolovio. Među eliminisanima su i neki od ključnih ljudi ID.

Pukovnik Stev Varen, portparol američke vojske za koaliciju protiv ID u ekskluzivnom je intervjuu otkrio kako su saveznici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << stalnim bombardovanjima odlučili slomiti moć Islamske države na području Iraka i Sirije.

Varen je otkrio kako je sposobnost terorista da svakodnevno zarađuju milione dolara prodajom nafte na crnom tržištu znatno smanjena nakon stalnih vazdušnih napada na njihova naftna polja. Kaže i kako se koalicijske snage intenzivno pripremaju za konačni napad na sirijsko uporište ID u Raki.

"Slično kao bokser, Daeš Islamska država je primila nekoliko teških udaraca u središnjem dijelu. Vjerujemo da su im koljena slaba, a glava počinje padati, oni počinju osjećati uticaj izuzetnog pritiska koji smo stavili na njih više od 20 mjeseci."

Rekao je kako je 600 boraca ubijeno u protekle tri sedmice u stalnim vazdušnim napadima i tajnim misijama specijalnih snaga. Takav razvoj događaja ostavlja teroriste u ‘paranoji i haosu.’

varen je zadovoljan napretkom jer gotovo dvije godine vazdušnih udara saveznici nisu bili u stanju da uništi vojsku fanatika. Kaže kako su sada zapravo najbliže tome da napokon slome Id i područje njihovog samoproglašenog kalifata svedu na najmanju površinu. To će napraviti, nadaju se, upravo udarom na Raku.

Govoreći iz svoje baze u Bagdadu, on je takođe rekao da je samo pitanje vremena prije nego što bilo američki ili britanski dronovi doći do dosad nedostižnog uporišta vođe Id Abu Bakr al-Bagdadija.

Osim naftnih područja, Saveznici su bombardovali i skladišta oružja i skladišta gdje su teroristi imali pohranjenih stotinE miliona funti u lokalnim valutama i američkim dolarima.

Varen tvrdi da je polovina boraca ID već mrtva , a grupa može imati manje od 30.000 vojnika. Takođe, naglašava kako je regrutovanje novih boraca znatno usporeno  zahvaljujući boljem provođenju graničnih kontrola od strane susjedne Turske.

Koalicija je ubila  više od 100 lidera, uključujući i Omar al-Šišanija, tzv. Ministra rata ID. Šišani je ubijen u vazdušnom napadu prošlog mjeseca u Šadadi u istočnoj Siriji, gdje je bio poslan u cilju obučavanja i jačanja boraca ID.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.