Ubica neće odgovarati:  Smrt dobrog lava mogla bi da prođe nekažnjeno?!

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica neće odgovarati: Smrt dobrog lava mogla bi da prođe nekažnjeno?!

Mnogi Amerikanci zahtjevaju pokretanje krivičnog postupka protiv Voltera Palmera, stomatologa iz Minesote, koji je lukom i strijelom ubio lava pod zaštitom zakona u Zimbabveu.

Nastojeći da odgovore na pitanje da li je stomatolog Volter Palmer prekršio američki zakon, odnosno da li bi mogao da odgovara pred sudom zbog navodno nedozvoljenog lova na lava u Zimbabveu, novinari “Biznis insajdera” razgovarali su s nekoliko stručnjaka za zaštitu divljeg svijeta.

Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jedan od njih vjeruje da bi Palmer mogao da odgovara, drugi su skeptični.

 “Mislim da bi bilo teško ukazati na konkretan američki zakon koji je ova osoba prekršila”, kaže profesor pravne akademije “Louis & Klark” Danijel Rolf.

“U ovom trenutku postoji samo prijedlog za zaštitu lavova prema saveznom Zakonu o ugroženim vrstama (ESA)”, objašnjava ovaj stručnjak.

“Međutim, čak i da se nalaze na spisku, ESA ne znači da bi američkim građanima bilo zabranjeno da ubijaju lavove u Africi - odluku o upravljanju divljim svetom u drugim zemljama federalni zakon prepušta dotičnim zemljama”, dodaje on.

Palmer se našao na meti žestokih kritika nakon što je priznao da je ubio 13-godišnjeg lava Sesila, koji izašao iz zaštićenog područja. Stomatolog se izvinio zbog toga, rekavši da je mislio da postupa u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, trinaestogodišnji lav Sesil bio je jedna od zvijezda nacionalnog parka Hvange, sve dok ga Palmer nije pogodio strijelom kada se našao van granica parka. Teško ranjen, lav se mučio dva dana pre nogo što je uginuo. Palmer mu je odsekao glavu kako bi mu služila kao trofej.

Zbog svoje upadljive grive i opuštenosti pred kamerama, Sesil je bio zvijezda najvećeg nacionalnog parka u Zimbabveu.

Po jednom zakonu, ubica bi ipak mogao da bude kažnjen Postoji drugi američki zakon koji štiti divlji svijet u inostranstvu.

“Lejsijev akt” zabranjuje prodaju divljih životinja čijim je ubijanjem prekršen američki ili inostrani zakon.

Konkretno, prema Lejsijevom aktu nezakoniti su “uvoz, izvoz, transport, prodaja, primanje i kupovina u okviru trgovine između američkih država odnosno između američkih država i stranih zemalja... bilo koje vrste ribe ili divlje životinje, koju je neko uzeo, posedovao, transportovao ili prodao kršeći bilo koji zakon ili propis bilo koje američke države ili zakon bilo koje strane zemlje.”

Iako Lejsijev akt prevashodno ima za cilj da spriječi uvoz zaštićenih vrsta u SAD, neki stručnjaci tvrde da bi Palmer mogao da bude krivično gonjen nezavisno od toga da li će Sesilovi ostaci biti uvezeni.

Stručnjak za divlji svijet Erik Frejfogl kaže da je za ispunjavanje uslova o “kupovini” dovoljno da je Palmer angažovao vodiče i druge lokalne službe kako bi dobio dozvolu za lov i da je prešao državnu granicu.

Ubijeno pet ugroženih slonova

Sesil nije jedina životinja koja je stradala od lakomislenih ljudi. Od njegove smrti lovokradice su u Keniji ubile pet ugroženih slonova, ali je to ostalo nezapaženo. Rendžeri Nacionalnog parka “Tsavo Vest” našli su mrtvu ženku slona i njenih pet mladunaca - kojima su kljove bile odsječene. Kljove se na crnom tržištu prodaju po cijeni od 2.000 dolara po kilogramu, zbog čega slonovima preti veća opasnost od lovokradica nego lavovima.

(businessinsider.com/blic.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.