UZBUNA! RADIOAKTIVNI OBLAK UOČEN IZNAD EVROPE

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZBUNA! RADIOAKTIVNI OBLAK UOČEN IZNAD EVROPE

Francuski nuklearni institut IRSN prijavio je da su u tragovima detektovali radioaktivni jod-131

Širom Evrope u januaru ove godine zabeležena je zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici celo vreme bezuspešno pokušavaju da otkriju njen izvor. Neki sumnjaju da je za sve krivo nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi pak misle da je za opasno zračenje odgovorna farmaceutska industrija, pišeMotherboard.

u atmosferi iznad severne Norveške, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Finske, Poljske, Nemačke, Češke, Francuske i Španije. Nivo mu je danas u granicama normale, ali stručnjaci su zabrinuti jer ne znaju što je bio uzrok njegovu povećanju.

Foto: Profimedia

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava kako trenutno nema opasnosti za čovečanstvo. Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici sa dva univerziteta u Kaliforniji 1938.

Iste opasne čestice pretile su i posle nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. te posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu2011. Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za lečenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlezdom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.