UPS i SSSS: Teško do kontrole redovne isplate zarada

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPS i SSSS: Teško do kontrole redovne isplate zarada

Zakonsko rešenje o kontroli poslodavaca koji ne isplaćuju mesečne zarade na vreme teško će biti sprovedeno u praksi, tako da je potrebno doneti neki podzakonski akt kojim bi bila predviđena krivična odgovornost i automatski stečaj za takvog poslodavca, izjavili su predstavnici Samostalnog sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Generalni sekretar UPS-a Dušan Korunoski je izneo poražavajući podatak UPS-a iz ankete poslodavaca da je u prvom tromesečju ove godine samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 40 odsto poslodavaca isplaćivalo mesečne zarade na vreme.

Korunoski je rekao da zakonsku mogućnost kontrole poslodavaca vidi kao "lepu populističku meru", za koju je izrazio bojazan da neće dati rezultate.

"Imate tu više razloga, a jedan je taj što neće svi radnici da tuže poslodavca koji im duguje platu u strahu da ne izgube svoj posao", objasnio je Korunoski i podsetio da je predlog UPS bio prilično jednostavniji, a podrazumevao bi automatski stečajni postupak za preduzeće koje mesec, dva ili tri, ne uspeva da isplati plate.

Kada bi svakom vlasniku nad glavom bio taj stečajni postupak, kao pretnja za neisplaćivanje plata, uverenje UPS-a je da bi te plate bile mnogo ranije i mnogo brže isplaćivane, naglasio je Korunoski.

Generalni sekretar UPS-a je napomenuo da takvo rešenje i dalje može da se ugradi u neki drugi pravni ili podzakonski akt, "tako da borba UPS-a za to zakonsko rešenje tek predstoji".

"Ja mislim, da ta kontrola ne može da se propiše Zakonom o radu nego mora da se propiše novim zakonom i inspekcijom koja se upravo pravi. Međutim, i tu smo skeptični, jer ako se kompletno poslovanje ili skoro svo poslovanje preduzeća ne prebaci on-lajn, te inspekcije će biti jednostavno nemoguće, zato što je nemguće obezbediti dovoljan broj inspektora koji bi proverili sva preduzeća koja postoje", objasnio je Korunoski.

Komentarišući podatak da je u prvom tromesečju ove godine samo oko 40 odsto poslodavaca isplaćivalo mesečne zarade na vreme, Korunoski je reako da je u pitanju opšta nelikvidnost u zemlji, gde svako svakom duguje.

"Vi ćete naći preduzeća koja duguju 20 plata svojim radnicima, ali neko drugi njima duguje novac adekvatno za tih 20 plata, mada su retki takvi slučajevi", objasnio je sagovornik Tanjuga i napomenuo da je vrlo često generator nelikvidnosti država ili razna preduzeća, bilo da su u restruktuiranju, javna, komunalna ili nisu državna, ali su "zaštićena".

Korunoski je rekao da se UPS zalaže za ponovno uspostavljanje multilateralnih kompenzacija, kao rešenje za smanjenje velikih međusobnih dugovanja firmi, ali su i za to, dodao je, potrebna neka nova zakonska rešenja.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da je činjenica da novi Zakon o radu apsolutno neće doneti promene u delu koji se odnosi na redovnost u isplati plata zaposlenima.

"Mi smo i dalje u začaranom krugu, više ne postoji način da se poslodavac iskontroliše i da se on sankcioniše zato što on ne isplaćuje zaradu", ocenio je Mihajlović i podsetio da je taj sindikat tražio da se u novi Zakon o radu unese odredba kojom bi se neisplaćivanje zarada poslodavaca cenilo kao krivično delo.

"Na žalost, poslodavcima je kroz ovaj zakon povećana mandatna kazna od nekih 100.000 na nekih 200.000 dinara i ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se on kontrliše", predočio je Mihajlović.

To što je u zakonu data mogućnost da zaposleni može sa platnom listom preko suda naplati to što mu poslodavac duguje, jednostavno je nezamislivo u našoj zemlji, jer u Srbiji ne postoje sudovi rada koji se bave, da to zaposleni reše na brz i efikasan način, kazao je Mihajlović.

Potpredsednik ŠŠ je izrazio sumnju da će zaposleni u Srbiji to stvarno dočekati, već će se i dalje povlačiti po sudovima sa platnom listom pokušavati da "isteraju" pravdu, podsećajući da sudski procesi akve vrste u našoj zemlji traju, na žalost, po nekoliko godina.

"Novi Zakon o radu apsolutno to neće rešiti", istakao je Mihajlović i dodao da ŠŠ i dalje insistira da se u zakon ugradi krivična kaznena odredba, a na prekršajna prijava za poslodavca koji ne isplaćuje zarade redovno, kao što je to rešeno u razvijenim zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.