UPOZORENJE Mediteranom se širi Đavolja riba kojoj NI AJKULE NE PRILAZE

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPOZORENJE Mediteranom se širi "Đavolja riba" kojoj NI AJKULE NE PRILAZE

Tropska tzv. "đavolja riba", sa otrovnim bodljama, koje mogu da budu i smrtonosne u nekim slučajevima, širi se Mediteranom, upozoravaju eksperti.

Riba je primećena u vodama oko Turske i Kipra u istočnom Mediteranu. Ova grabljivica je više poznata pod nazivom riba lav, a dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog okeana.

Marija del Mar Otero iz Međunarodne organizacije za očuvanje prirode, kaže da je pojava ove ribe u Mediteranu svakako razlog za zabrinutost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ubodi njenih bodlji nekad mogu da budu i smrtonosni, neverovatno su bolni, a simptomi koji se javljaju su povraćanje i problemi sa disanjem.

Ostale ribe im ne prilaze

Stručnjaci za očuvanje okoline brinu da njen dolazak u Mediteran može da dozove i brojne druge tropske ribe za koje se ne zna kako će da utiču na ostatak morske populacije. Smatra se da će riba imati negativan uticaj na ekosistem.

Uprkos upadljivoj boji i laganim pokretima, čak ni morski psi joj ne prilaze što tim ribama daje slobodu da se hrane i unište druge vrste koje održavaju alge pod kontrolom.

Zbog slabljenja lokalne faune i flore, riba lav bi mogla da privuče i druge invazivne vrste.

Uzrokovala pustoš u vodama Karipskih ostrva

Ova proždrljiva riba uzrokovala je pustoš u okolini nakon što je otkrivena u vodama kod Kariba. Prvi puta je zapažena na Kubi 2007. godine, a za dve godine postala je uobičajena u vodama oko Kariba. Karipske zemlje organizovale su samit da dogovore kako da se bore od njene invazije.

Kuba, Kolumbija i Bahami ohrabruju svoje stanovnike da je love i jedu kako bi na taj način smanjili njihov broj. Restorani su počeli da je nude na jelovnicima jer ima belo, sočno meso, a u Japanu se smatra delikatesom.

Riba je možda na Mediteran stigla i zbog neodgovornih ljubitelja akvarijuma koji su ih ubacili u morske vode ili Sueckim kanalom iz Crvenog mora gde im broj ubrzano raste.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.