UNS: Koalicija mora da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Koalicija mora da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas što se jedna grupa medijskih profesionalaca, "okupljena na političkoj osnovi", u javnosti "lažno predstavlja" pod nazivom Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

U saopštenju UNS je naveo da se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja kojim se država optužuje za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu, ali traži da ta grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u zabludu.

"Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde", piše u saopštenju.

UNS je naveo da se primećuje da se povremeno, kao što je to danas bio slučaj, u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM, objavljuju saopštenja u kojima se izostavlja UNS, a zadržava ime Koalicije, najčešće kada se reaguje više kao grupa građanskih aktivista, a manje kao profesionalna novinarska i medijska udruženja.

U takvim slučajevima, umesto UNS-a, kao članovi Koalicije potpisuju se druga udruženja i asocijacije koja ne čine Koaliciju. UNS je naveo da je današnjem saopštenju pod nazivom "Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja" kao deo Koalicije navedena Asocijacija onlajn medija.

UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, već je jasno upoznalo druge članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija, posebno kada nema jasnih kriterijuma, već se ad hok koriste pojedine organizacije u najčešće politički usmerenoj borbi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.