UNHCR: Smanjen priliv migranata u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Smanjen priliv migranata u Srbiju

Priliv migranata i tražilaca azila u Srbiji smanjuje se poslednjih nekoliko nedelja, tako da ih je trenutno u prihvatnim centrima oko 6.300, što je za 10 odsto manje nego početkom godine, izjavila je predstavnica za medije kancelarije UNHCR-a u Beogradu Mirjana Milenkovski i dodala da su Srbiji bez obzira na to potrebni novi prihvatni centri.

U Prihvatnom centru u Preševu je nešto manje od 600 migranata, rekla je Milenkovski za agenciju Beta i dodala da je početkom godine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u tom prihvatnom centru bilo između 700 i 900 izbeglica. Prema njenim rečima, dok se smanjuje broj izbeglica u Preševu, koji je ranije bio najveći prihvatni centar u Srbiji, njihov broj u Kranjči raste. Dodala je da ih je tamo više od 900.

Milenkovski je izjavila da iako se broj izbeglica i migranata i dalje smanjuje postoji potreba za otvaranjem novih prihvatnih centara, zbog humanijeg smeštaja ljudi koji kroz Srbiju ne prolaze za dan ili dva, kao ranije, već ostaju i po godinu dana.

Više od 20 odsto migranati u Srbiji bude duže od godinu dana, a njih 60 odsto duže od pola godine, rekla je ona i dodala da su od tih 6.300 izbeglica 43 odsto deca.

U proceduru traženja azila, kako je dodala, od početka godine 94 osobe su zvanično podnele zahtev, dok je njih 2.500 izrazilo nameru da traže azil.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.