UN: Zabrana burkinija glup odgovor na ekstremizam

Izvor: B92, 30.Avg.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Zabrana burkinija glup odgovor na ekstremizam

Ženeva -- Zabrana nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, u Francuskoj je glupa reakcija na ekstremizam i predstavlja teško kršenje osnovnih sloboda.

To je saopštila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHCHR).

Portparol UNHCR-a Rupert Kolvil rekao je da UN žele da lokalni zvaničnici odmah ukinu zabrane, dodajući da one ne povećavaju bezbednost.

Kovil je naveo da su takve zabrane "gorivo za versku netrpeljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stigmatizaciju muslimana" i da doprinose samo povećanju tenzija.

Prema njegovim rečima, žene koje na plažama nose burkini ili bilo koju drugu odeću ne mogu se koriviti za nasilje ili nasilne reakcije drugih.

Francuski viši upravni sud ukinuo je u petak zabranu nošenja burkinija na francuskim plažama posle talasa kritika nakon što je policija naredila nekim muslimankama da ga skinu.

Nošenje burkinija je zabranjeno u Nici, Kanu, Vilnev-Lubeu i u još tridesetak francuskih letovališta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.