UN: Novi izveštaji o pogubljenjima oko Mosula

Izvor: VOA, 25.Okt.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Novi izveštaji o pogubljenjima oko Mosula

Ujedinjene nacije saopštile su da imaju preliminarne izveštaje o ubistvima i masovnim pogubljenjima oko iračkog grada Mosula, za koje su odgovorni pripadnici Islamske države. Svetska organizacija navela je i da ekstremisti koriste civile kao ljudski štit. Portparol visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Rupert Kolvil, rekao je novinarima u Ženevi da izveštaji, koji nisu u potpunosti potvrđeni, obuhvataju navode o pogubljenju 50 bivših iračkih policajaca koje je Islamska država držala u zgradi izvan Mosula, te ubistvu 15 civila u selu Safina, čija tela su ekstremisti bacilli u reku. Kolvil je naveo i da ima izveštaja o tome da su iračke snage pronašle posmrtne ostatke 70 civila sa prostrelnim ranama, u oblasti južno od Mosula, ali da nije jasno ko je odgovoran za ta ubistva. Takođe je ponovo pozvao iračke i koalicione snage da osiguraju da njihovi borci poštuju međunarodno humanitarno pravo. Američki zvaničnici saopštili su juče da su iračke snage osvojile više od 800 kvadratnih kilometara teritorije, od početka ofanzive za preuzimanje Mosula od Islamske države.Portparol Pentagona Džef Dejvis rekao je da “značajani uspesi” obuhvataju i mesto Bartela, oko 30 kilomatara istočno od centra Mosula, Iračke snage i kurdski pešmerga borci kreću se kroz male gradove severno, istočno i južno od Mosula, dok se približavaju samom uporištu Islamske države.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

UN: Militanti IDIL-a, masakriraju civile u blizini Mosula

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2016

Ujedinjene nacije su saopštile da su dobile i izvještaje da "Islamska država"(IDIL) masakrira civile u Iraku dok se snage iračke vlade približavaju Mosulu, posljednjem uporištu IDIL-a u Iraku. Komisija UN za ljudska prava saopštila je da je oko 70 tijela sa ranama od metaka otkriveno u selu u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.