UKR: Prvi koraci dogovora u Ženevi

Izvor: B92, 19.Apr.2014, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKR: Prvi koraci dogovora u Ženevi

Kijev -- V.d. šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščicja i šef pošmatračke misije OEBS-a Ertugrul Apakan saglasili su se da brzo započnu sprovođenje dogovora iz Ženeve.

Vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščicja i šef pošmatračke misije OEBS-a Ertugrul Apakan saglasili su se danas u Kijevu da brzo započnu sprovođenje dogovora iz Ženeve i da je potrebno odmah preduzeti konkretne korake u pravcu smirivanja krize.

Osim zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine i OEBS-a, sastanku u Kijevu prisustvovali su i predstavnici EU, Ruske Federacije i SAD, saopšteno je iz OEBS-a.

Kako se navodi, Deščicja je obavestio učesnike sastanka o prvim koracima koji su učinjeni u pravcu smirivanja situacije.

Apakan je, istovremeno, informisao skup o planu da svog zamenika još danas pošalje na istok Ukrajine, da bi "radio na praktičnim modalitetima sprovođenja, kao i u tekućem poslu posmatračkih timova na terenu".

Učesnici sastanka dogovorili su se i da se u narednim danima redovno sastaju, kako bi koordinisali sprovođenje ženevskog dogovora što je brže moguće.

Šefovi diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i EU usvojili su na sedmočasovnom mirovnom sastanku u četvrtak u Ženevi zajedničku izjavu o situaciji u Ukrajini i početnim koracima za smirivanje tenzija i povratku bezbednosti za sve građane.

Sve strane moraju da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, zastrašivanja ili provokativnih akcija, navedeno je u izjavi, a učesnici sastanka oštro su osudili i odbacili sve izraze ekstremizma, rasizma i verske netrpeljivosti, uključujući antisemitizam.

Sve ilegalno naoružane grupe moraju da budu razoružane, a svi bespravno oduzeti objekti moraju biti vraćeni legitimnim vlastima, kao i sve bespravno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta. Po tom dogovoru, amnestija će biti odobrena demonstrantima i onima koji su napustili zgrade i druga jana mesta i predali oružje sa izuzetkom onih koji su proglašeni krivim za krupne zločine.

Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za deeskalaciju gde god je najpotrebnije. SAD, EU i Rusija i su se obavezale da podrže ovu misiju, uključujući pružanje monitoringa.

Na sastanku na kom je usvojen dokument o deeskalaciji situacije u Ukrajini, učestvovali su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.