UHVAĆEN: Nemac švercovao kornjače kroz Srbiju!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHVAĆEN: Nemac švercovao kornjače kroz Srbiju!

Nemački državljanin je obe kornjače spakovao u kutiju koju je smestio u prikolicu vozila, pa je carinicima kada su otkrili životinje, pokazao isteklu dozvolu

Na graničnom prelazu Preševo zaustavljen je pokušaj nemačkog državljanina da iz Nemačke preko Srbije u Tursku prokrijumčari dve kornjače iz reda zaštićene vrste “Geochelone sulcata”, saopštila je danas Uprava carina.

Nemac je pokušao da ove retke životinje ilegalno prenese, krijući >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ih u prikolici automobila, a taj pokušaj je osujećen zajedničkom akcijom carinika i policije, navodi se u saopštenju.

Nemački državljanin je obe kornjače spakovao u kutiju koju je smestio u prikolicu vozila, pa je carinicima kada su otkrili životinje, priložio dozvolu CITES koja je neophodni dokument za promet zaštićenim vrstama.

Foto: Tanjug/Uprava Carina

Kako je dozvola bila sa isteklim rokom, obe kornjače su mu oduzete a potom predate u dalju nadležnost Inspektoratu za zaštitu životne sredine. U međuvremenu, one će se nalaziti u Zoološkom vrtu na Paliću. Protiv nemačkog državljanina biće pokrenuta krivična prijava, navodi se u saopštenju.

Vrsta “Geoćelone sulcata“ je afrička vrsta koja može da živi i preko 100 godina, a pojedini primerci dostižu težinu i do 80 kilograma. Ova vrsta spada u red ugroženih vrsta u prirodnom ambijentu jer je tražena i vrlo zastupljena u ileganom prometu zaštićenih životinja.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Foto:ilustracija)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.