U svemir pušten satelit iz 3D štampača

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2017, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svemir pušten satelit iz 3D štampača

Astronauti su u svemir pustili prvi satelit koji je skoro ceo izašao iz 3D štampača.

Rusi Fjodor Jurčikin i Sergej Rjazanskij iz svojih ruku poslali su u kosmos ukupno pet nanosatelita, od kojih je samo jedan plod 3D štampe. Male svemirske letelice, nešo veće od pola metra, jedna po jedna odletele su od Međunarodne svemirske stanice.

Spoljašnjost prvog puštenog satelita skoro u potpunosti je napravljena zahvaljujući 3D štampi, kao i baterija koja se u njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nalazi. Istraživači puštanjem ovih satelita žele da otkriju kako se delovi napravljeni 3D štampom ponašaju u realnim uslovima u svemiru i nalaze uporede sa modelima napravljenim na tradicionalni način.

3D satelit u sebi sadrži uobičajenu elektroniku, a u stanju je da Zemljane pozdravi na više jezika zahvaljujući studentima sa Tomsk politehničkog univerziteta u Sibiru, gde je i napravljen. Očekuje se da će u orbiti provesti pet do šest meseci.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.