U susret jubilarnom izdanju emisije »m:agazin«

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret jubilarnom izdanju emisije »m:agazin«

Približava se jubilarno, pedeseto po redu, izdanje emisije m:agazin koja vas je tokom proteklih mjeseci vodila kroz uzbudljivi svijet znanja i tehnologije.

Donosili smo priče o najnovijim interaktivnim robotima, svemirskim raketama koje istražuju granice nepoznatog, gedžetima koji su i nas osvojili svojom originalnošću, a u svakoj emisiji smo vam predstavili i najnovije modele smartfona i tableta koji nakon svjetske osvajaju i našu domaću scenu.

Pridružite se ekipi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << emisije i sljedeću subotu u terminu od 16.30 časova na kanalu Alternativne televizije, kada ćete imati priliku da saznate više o pametnoj cipeli koja mijenja higijenske standarde u francuskim bolnicama i medicinskoj protezi koja bi jednog dana mogla napajati vještačko srce.

Iako se to čini nevjerovatno, mnoge svjetske bolnice ne poštuju jedno od najjednostavnijih i istovremeno najvažnijih higijenskih pravila: dezinfekcija ruku sa hidro-alkoholnim rastvorom prije liječenja pacijenata. Dvije francuske kompanije ’Micro BE’ i ’Ephygie-Hand’ pronašle su način da konačno stanu na kraj ovoj lošoj praksi pomoću ’MediHandTrace’ uređaja koji se postavlja u cipele medicinskih radnika. Ovaj uređaj koji je kreiran u obliku čipa bilježi svaki put kada radnik opere ruke sa odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju, a funkcioniše putem radiofrekvencijske identifikacije (RFID) i senzora na bazi alkohola. Čip registruje učestalost dezinfekcije prema bolničkoj funkciji, po broju sobe pacijenta i odjelu bolnice i pruža podatke u realnom vremenu koji se čuvaju u bolničkom sistemu putem antena ugrađenih u pod bolnice.

Još jedno fascinantno otkriće u polju medicine je proteza koja bi u budućnosti mogla biti stalni izvor napajanja za sve pacijente sa vještačkim organima. Tvorci ovog uređaja, koji sačinjavaju tim studenata sa Univerziteta Rice u Americi osmislili su laganu i udobnu protezu unutar čijeg okvira se nalazi motor koji pokreće kretanje noge, a u sastavu uređaja nalaze se i dva kabla koja povezuju protezu sa baterijom prikačenom na pojas korisnika. Ova revolucionarna proteza bi jednog dana mogla olakšati život mnogim pacijentima sa vještačkim organima.

Kao i prethodnih izdanja, osoba koja bude najpažljivije pratila priloge imaće priliku da tačnim odgovorom na nagradno pitanje osvoji selfie štap. Pitanja i prijedloge za emisiju možete nam slati na mail adresu magazin@mtel.ba.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.