U slučaju „Ognjanović” na saslušanju i lekari

Izvor: Politika, 23.Avg.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slučaju „Ognjanović” na saslušanju i lekari

Donacijom Ognjanovića Institutu za zaštitu majke i deteta samo za servisiranje angiosale predviđeno gotovo 120.000 evra

Saslušanja svih koji su imali bilo kakav kontakt sa Nebojšom i Jelenom Ognjanović od organizovanja prvih humanitarnih akcija za odlazak njihove ćerke Tijane na presađivanje srca u SAD prošlog proleća su u toku, a na informativni razgovor biće pozvani i svi lekari koji su imali veze sa donacijom Ognjanovića Institutu za zaštitu majke i deteta „Dr >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vukan Čupić”, saznaje „Politika” iz izvora bliskih istrazi.

Podsećamo, policija ispituje sve tokove novca prikupljenog u humanitarnim akcijama u martu i aprilu prošle godine, a pod lupom su i računi u bankama u zemlji i inostranstvu na koje je uplaćivan taj novac.

Donacija Ognjanovića u vrednosti od 1,2 miliona evra institutu u kojem se njihova ćerka lečila više godina, takođe je predmet policijske istrage započete krajem juna. MUP je, kako je nedavno izjavio ministar policije Nebojša Stefanović, već utvrdio da je u realizovanju ove donacije bilo nepravilnosti, a istraga je pokazala da je u transakcijama između dobavljača medicinske opreme i Ognjanovića koji su insistirali da donacija ne bude u novcu, već da oni sami kupuju uređaje, u ruke posrednika otišlo 323.000 evra, gotovo trećina donacije.

U dokumentima o realizaciji donacije objavljenim na sajtu instituta zabeleženo je i da je za odeljenja kardiologije i intenzivne nege ove zdravstvene ustanove na ime „poboljšanja i servisiranja postojeće angiografske sale” dato 13.919.598 dinara, a davalac garancije za ovaj posao je „Gorenje GTI”. Laicima zaista zvuči neverovatno da je za servisiranje postojećih uređaja bilo potrebno izdvojiti gotovo 120.000 evra, pa smo od nadležnih u ovoj firmi pokušali da saznamo zbog čega je ova usluga toliko skupa. Nažalost, na naše pozive juče nisu odgovorili.

Podsećamo, Srbija je za malu Tijanu prošlog proleća prikupila 2,6 miliona evra. Devojčica je sa roditeljima otišla na lečenje u Ameriku, ali novo srce nije dočekala – umrla je 15. jula prošle godine u Hjustonu. Za terapije i intervencije bez transplantacije u hjustonskoj bolnici utrošeno je milion evra, tvrdi Nebojša Ognjanović. Ostatak od 1,6 miliona evra, iako su svi u Srbiji smatrali da ovaj novac mora da ode za lečenje druge bolesne dece, po zakonu je pripao Ognjanovićima koji su početkom decembra 2013. rekli da će novac pokloniti u humanitarne svrhe. Danas je kod njih i dalje 440.000 evra, koliko je ostalo posle donacije Institutu za zaštitu majke i deteta. 

D. Ivanović

objavljeno: 23.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.