U skupštini 12 lidera stranaka

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U skupštini 12 lidera stranaka

Beograd -- U novom skupštinskom sazivu, čije konstituisanje počinje danas, poslaničku zakletvu položiće i predsednici 12 stranaka sa ukupno sedam izbornih lista.

Bar u prvim danima novog skupštinskog saziva u poslaničkim klupama sedeće lideri SNS Aleksandar Vučić, SPS Ivica Dačić, Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Mesto u velikoj sali Doma Narodne skupštine rezervisali su i predsednici DS Dragan đilas, JS Dragan Marković, Nove stranke Zoran Živković, Zelenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Ivan Karić, Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, DHSS Olgica Batić.

U poslaničke skamije vraća se i predsednik LSV Nenad Čanak, tu će biti i lideri SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Dok će većina, pošto položi zakletvu, nastaviti poslanički posao, nekolicima lidera stranaka će uskoro promeniti adresu.

Oni koji iz zakonodavne budu prešli u izvršnu vlast, na ministarsku ili neku drugu funkciju, najpre će morati da daju ostavku na poslaničku.

U poslaničkim klupama neće sedeti predsednici NDS Boris Tadić, SPO Vuk Drašković, SDPS Rasim Ljajić i Nove Srbije Velimir Ilić.

Kada bude završeno konstituisanje Skupštine Srbije, što podrazumeva potvrđivanje poslaničkih mandata, izbor predsednika i potpredsednika parlametna, imenovanje generalnog sekretara i članova radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u medunarodnim institucijama, sledi formiranje nove vlade.

Preduslov za to je usvajanje zakona o ministarsrvima, koji reguliše formiranje i broj ministarstava i utvrđuje njihov delokrug rada, a prema najavama, nova Vlada Srbije, koja bi trebalo da bude formirana do 27. aprila, imaće 16 ili 17 ministarstava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.