U planu novi gasovod Istočni tok, bez Srbije

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U planu novi gasovod Istočni tok, bez Srbije

Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizilazi iz dogovora ovih zemalja potpisanog u Rigi.

Kako su agenciji Beta potvrdili evropski diplomatski izvori u Briselu, mada ta nova infrastruktura za dotok gasa iz raznih izvora zaobilazi Srbiju, izgradnja srpsko-bugarske gasne veze dala bi mogućnost za priliv izvesne količine gasa u Srbiju i sa tog novog gasovoda.

Evropski i američki analitičari su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istovremeno zaključili da je Rusija istrajna u nameri da izgradi gasovod velikog kapaciteta Turski tok, iako to ne žele Evropska komisija i mnoge članice EU, koje su sve napore usmerile na izgradnju Južnog gasnog koridora i priliv gasa, naročito iz Azerbejdžana. Azerbejdžanski gas bi prevashodno preko Transjadranskog i drugih planiranih gasovoda, koji treba da prođu kroz Tursku, kao dela Koridora, postao dodatni izvor snabedvanja u odnosnu na ruski gas, a Istočni luk bi u mnogome koristio gas iz tih gasovoda Južnog koridora.

Politički dogovor o izgradnji nove gasne infrastrukture, nezvanično nazvane Istočni luk, na prošlonedeljnom susretu vođa Evropske unije i šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Rigi, potpisali su ministri Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske. A, kako je predočeno, "mogući izvori gasa bili bi Azerbejdžan, Turkmenistan, Irak, Kipar i Rusija".

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U planu novi gasovod na istoku EU

Izvor: EurActiv Srbija, 25.Maj.2015

Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora ovih zemalja potpisanog u Rigi. Kako su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori u Briselu, mada ta nova infrastruktura za dotok gasa iz raznih izvora zaobilazi...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.