U partiju po radno mesto

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2015, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U partiju po radno mesto

Političke partije u Srbiji su u svoje okrilje primile gotovo milion i po ljudi, objavio je list "Danas". Ispada da partijsku knjižicu ima svaki peti stanovnik Srbije i da nema porodice bez makar jednog člana upisanog u neku partiju. Prema oceni stručne javnosti to dokazuje da u potrazi za egzistencijom građani najveću nadu polažu u stranku od koje očekuju da ih uhlebi u državnoj službi.

Prema rečima socijalnog psihologa Žarka Trebješanina, za ovaj trend je kriva teška >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ekonomska i socijalna situacija.

- U Srbiji je više od milion nezaposlenih, a ima i mnogo onih u propalim preduzećima koji samo fiktivno rade. Zato nije čudo što prilaze najmoćnijima, očekujući da će tako zaposliti bar jednog člana domaćinstva i spasti porodicu - objašnjava on za "Vesti". Napominje da samo manji deo građana ulazi u vladajuću partiju jer "voli pobednike".

- SNS je za kratko vreme uvećao broj članova za 130.000 dok je iz DS posle pada s vlasti otišlo oko 8.000 - ukazuje Trebješanin i podseća kako je sada gotovo nestalo članstvo nekada moćne Demokratske stranke Srbije.

Istraživač javnog mnjenja Miroslav Šutić smatra da je prenaduvan broj od 1,5 miliona partijaca, ali i ističe da to ne menja suštinu učlanjenja.

- Ljudi bi da nešto ućare. To je tužni deo partijske priče, da ne prilaze zbog ideologije, ubeđenja i aktivizma, već nade da će rešiti neki problem. Zato stranke i ne treba da se hvale brojevima, jer ljude kod njih neretko dovede bespomoćnost i očaj - zaključio je Šutić u izjavi za "Vesti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.