U nevremenu stradali voćnjaci, putevi i kuće VIDEO

Izvor: Mondo, 11.Avg.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nevremenu stradali voćnjaci, putevi i kuće VIDEO

U olujnom nevremenu praćenom obilnim padavinama i gradom, koje je sinoć zadesilo zapadnu i jugozapadnu Srbiju, stradala je putna infrastruktura, voćnjaci, ratarske i povrtarske kulture, a procena štete je u toku.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Načenik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je Tanjugu da su najveću štetu pretrpele varošice u Mačvanskom okrugu, zatim Užice, Kosjerić i Požega.

"U Mačvanskom okrugu nevreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << praćeno jakim pljuskom, vetrom i gradom uslovilo je da na teritioriji varošica Vladimirci i Koceljeva 15.000 potrošača ostane bez struje. Oko ponoći normalizovano je snadbevanje", rekao je Marić Tanjugu i dodao da su obilne padavine i grad pogodine i Krupanj, Mali Zvornik, Ljuboviju.

U toku je, kako kaže, otklanjanje kvara na elektromreži u opštini Bajina Bašta gde je sinoć 500 potrošača ostalo bez struje, dok je u Kosjeriću došlo do štete na poljoprivrednim kulturanma i infrastrukturi i kvara na dalekovodu gde je 360 potrošača ostalo bez struje.

"Što se tiče Požege tu smo imali veliku količinu padavina 30 litara po kvadratnom metru. Grad je izazvao veliku štetu na ratarskim i povrtarskim kulturama, zatim štetu na vozilima, na fasadama kuća i crepovima, a poplavljeni su i podrumi pojedinih objekata", rekao je Marić.

On kaže da je Sektor za vanredne situacije, na osnovu prognoze RHMZ, upozorio da do nevremena može da dođe, te su svi štabovi za vanredne situacije bili u stanju pripravnosti.

"Kolika je šteta znaćemo narednih dana, jer su komisije za procenu trenutno na terenu", naglasio je Marić.

Pogledajte kako su izgledale ulice u Požegi sinoć. Snimak nam je poslao čitalac Marko Brkić.

Izvor: Čitalac Monda/Marko Brkić

Predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić kaže da je ovo peta poplava koja je zadesila tu opštinu od maja ove godine, da je u nevremenu tokom noći pričinjena ogromna materijalna šteta da su stradali putevi, voćnjaci, malinjacima, da je procena štete u toku.

"Lastari u malinjacima su polomljeni, tako da nema roda naredne godine. Uništeni se seoski putevi, voda je bukvalno sve odnela", rekao je Stojanić Tanjugu.

On kaže da još nisu sanirali sve posledice prethodnih poplava, a da ih je zadesila nova, te da je vlada odobrila da se u Kosjerić uputi potreban broj mašina i ljudstva kako bi se sanirala šteta.

"Opština je za sanaciju štete na putnoj infrastrukturi od prethodnih poplava izdvojila 25 miliona dinara, sada očekujemo od države bar toliku pomoć za putnu infrastrukturu", rekao je Stojanić.

U toku je, kako kaže, procena štete a upućen je i zahtev RHMZ za pomoć od 100 protivgradnih raketa.

Iz opštiske uprave Požega Dragan Petronijević kaže da će Komisija za procenu štete u toku dana izaći na teren.

''Jutros smo zasedali i preliminarno smo doneli procenu šteta. Rekli smo da je ona negde oko 20, 21 milion na poljoprivredi, oko 11 miliona na građevinskim objektima i 14 miliona na infrastrukturi'', rekao je

Petronijević i dodao da će se precizniji podaci znati nakon izlaska na teren.

Petronijević, koji je član Štaba za vanredne situacije i koordinator za rad i funkcionisanje mesnih zajednica, rekao je da je Požegu sinoć zahvatilo jako nevreme sa olujnim vetrom i gradom koji je bio veličine lešnika i oraha.

Tom prilikom su oštećeni poljoprivredni usevi - voćarske, povrtarske i ratarske kulture, kao i da je došlo do štete na objektima.

Prema njegovim rečima, u gradskoj zoni dosta je automobila stradalo, ali najavažnije je da ljudskih žrtava nije bilo.

''Dosta je bilo vode i u smom gradskom jezgru gde su podrumi u zgradama poplavljeni i sada se radi na ispumpavanju vode iz podruma, a grad se čisti od nanosa drveća, šljunka, zemlje'', rekao je Petronijević.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.