U ćevapima pileće trtice

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2014, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ćevapima pileće trtice

Nacionalna organizacija potrošača Srbije uskoro kreće sa kontrolom hrane koja se prodaje u takozvanim fast food restoranima. Šta građani Srbije i, nažalost, uglavnom deca jedu po kioscima brze hrane, NOPS će objaviti na svom sajtu, sve sa imenima objekata čiji proizvod nisu zadovoljili minimum standarda bezbedne hrane.

Sigurno samo kod poznatih majstora: Roštiljada u Leskovcu

 

Potrošačke organizacije odavno ukazuju na to da su se priče o zdravoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << domaćoj hrani i proizvodima sa mirisom i ukusom preselile u mit, dok je stvarnost upozoravajuća. Domaće stočarstvo je na izdisaju, proizvodnja unazad dve decenije svake godine opada od tri do četiri procenta, dok se veliki lanci trgovine zbog niže cene okreću uvozu mesa, pa smo tako prošle godine uvezli 14.000 tona mesa.

 

Problematično tržište

Na pitanje kakvu hranu jedemo, predsednik NOPS Goran Papović kaže da to niko ne može da kaže sa sigurnošću.

- Tržište je toliko problematično zbog domaćih i stranih špekulanata. Šverc je uveliko prisutan, a ako je hrana nelegalna to nije u nadležnosti veterinarske inspekcije već policije. Sve što je u legalnim tokovima mi sa nadležnima u veterinarskoj inspekciji pokušavamo da uvedemo u red - kaže Papović za "Vesti".

Prevashodno iz Brazila i Argentine, zemljama gde se stoka hrani genetski modifikovanim organizmima (GMO). Zbog popusta neretko se kupuje meso kojem uskoro ističe rok trajanja. Ali ni domaća proizvodnja nije kao što je nekada bila, pogotovu nema ništa od hranjenja svinja žirovima kao što je bilo u vreme Knjaza Miloša, kada je Srbija uveliko izvozila čuvene mangulice i krupnu stoku u Austrougarsku, Veneciju, Holandiju ... Sada domaći farmeri stoku kljukaju antibioticima i hormonskim injekcijama ne da bi sprečili bolest već da bi brže dobili na težini i što pre ostvarili zaradu.

Veterinar dr Miroslav Stojšić kaže da pravilnici nalažu da se meso za pljeskavice i ćevape pravi od junećeg mesa prve i druge kategorije, ali da je to ispoštovano na svega dva do tri prodajna mesta u Beogradu. Umesto toga u roštiljsko meso se stavlja loj, soja i pileći mašinski otkošćeno meso (MOM) treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa.

- Proizvođači MOM uvoze za 40 do 50 dinara po kilogramu i to stavljaju u salame, šunke u crevu i kobasice. U pojedinim zapadnim zemljama to je zabranjeno i za mačke, jer se u kostima deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici - upozorava za beogradske medije ovaj načelnik Republičke veterinarske inspekcije u vreme SRJ.

 

Kako prepoznati pravo meso

Kada krenete u nabavku namirnica, povedite računa o boji, izgledu, mirisu i roku trajanja, savetuju na sajtu Asocijacije potrošača Srbije. Kod mladog živinskog mesa grudna kost je mekana, a boja nogu svetla i glatka. Najbolje je uzimati svinjsko meso svetle boje koje nije masno, kod stare svinje kotlet je veći, a meso prošarano krupnijim masnim žilama. Kada birate junetinu treba uzimati onu tamnocrvene boje prošarenu sitnim žilicama. Mlada jagnjetina je svetloružičaste boje, a kada je reč o ovci ili ovnu - svetlocrvene.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.