U čemu je Srbija skuplja od EU

Izvor: Blic, 13.Apr.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čemu je Srbija skuplja od EU

Hrana u Srbiji, sudeći prema evropskoj statistici, jeftinija je skoro za trećinu nego u EU. Isto, ali i više, plaćamo odeću, obuću i tehniku, ali sve to od značajno manjih zarada od ostatka Evrope. Kliknite za uvećanje (+)

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama. U regionu, hrana je od naše jeftinija u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a nešto skuplja je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

Hleb i žitarice naši potrošači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema podacima Evrostata, plaćaju čak 36 odsto manje od prosečnog Evropljanina, alkohol je jeftiniji za petinu, cigarete koštaju u proseku čak 70 odsto manje, a jeftiniji su i mleko, sir i jaja. Ipak, da bi slika o cenama prehrambenih proizvoda i standardu građana bila potpuna, veoma je značajan i podatak da prosečna srpska porodica za hranu potroši više od 40 odsto mesečnog budžeta, dok se u razvijenim zemljama ta cifra kreće između 10 i 15 procenata.

- Osim toga, u celoj toj računici nedostaje i podatak o prosečnim platama u Srbiji, koje su nekoliko puta niže od evropskih - smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača i dodaje da se ne može govoriti o prosečnoj plati a da se ne uzme u obzir koliko u pojedinim gradovima i opštinama ima nezaposlenih.

Okruženje

Po cenama osnovnih životnih namirnica pri samom smo vrhu među svim državama u tranziciji

- Meni ovi podaci govore da bi u Srbiji jako lepo živeo jedan Šveđanin, ili Nemac i Austrijanac. Naravno, s platama koje zarađuju u svojim domovinama. Ne s našim zaradama - objašnjava on.

Srbija je po cenama osnovnih životnih namirnica pri vrhu među državama u tranziciji, dok se po ceni rada nalazi na začelju. Po zaradama smo bolji jedino od Makedonaca, dok za ostalima zaostajemo znatno više nego cenovnici naših trgovina. Dok prosečna plata u Srbiji iznosi oko 400 evra, u Hrvatskoj je 730, u Sloveniji gotovo 1.000 evra, a u zemljama zapadne Evrope prosečne zarade idu i do 4.500 evra.

Ako je verovati evropskoj statistici, ovdašnji standard čuvaju energenti - struja, gas i druga goriva, čije su cene 40 odsto niže od prosečnih cena u EU, a duplo je jeftiniji i javni prevoz. S druge strane, kod nas je znatno skuplja tehnička oprema, ali i odeća, obuća i nameštaj.

Da je građanima Srbije sve teže da izađu na kraj s dnevnim troškovima pokazuje i podatak da sve više njih kupuje namirnice trgovačkih robnih marki koje su i do 30 odsto jeftinije od brendirane robe.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrana, alkohol i cigarete jeftiniji u Srbiji nego u EU, ali...

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2014

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama.

Nastavak na Radio 021...

U čemu je Srbija skuplja od EU?

Izvor: GdeInvestirati.com, 14.Apr.2014, 10:36

BEOGRAD - Hrana u Srbiji, sudeći prema evropskoj statistici, jeftinija je skoro za trećinu nego u EU. Isto, ali i više, plaćamo odeću, obuću i tehniku, ali sve to od značajno manjih zarada od ostatka Evrope. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.