U Zagrebu plakati protiv proslave Oluje (FOTO)

Izvor: B92, 01.Avg.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu plakati protiv proslave "Oluje" (FOTO)

U Zagrebu su u subotu ujutro osvanule i poruke protiv vojne parada koja će biti održana u utorak povodom obeležavanja 20. godišnjice od Oluje, prenosi N1.

Poruke poput 'Rat je gotov, idite kući' i 'Rat je gotov, na mestu voljno' nalepljene su preko plakata kojima se građane poziva na paradu.

Društvenim mrežama šire se fotografije oblepljenih plakata, a neki od komentara su da je cilj pokazati da je nadolazeća vojna parada nepotrebna te da rat i militarističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simbole valja ostaviti u prošlosti i okrenuti se izgradnji mira u Hrvatskoj.

Pripreme za obeležavanje 20. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u punom su jeku, a ove godine, zbog nesaglasnosti oko načina proslave, slaviće se dva dana.

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije izjavila je da je Centar već u nekoliko navrata svojim saopštenjima za javnost podsetio hrvatsku vladu i predsednicu da je apsolutno neprihvatljivo i nepotrebno da se u društvu koje je nedavno prošlo ratne strahote na ulicu izvlači vojska.

"Hrvatskom društvu nije potrebna militarizacija, već suočavanje sa prošlošću i gradnja mira. Neprihvatljivo je na ovaj način obeležavati Oluju, u kojoj je stotine ljudi izgubilo živote, bilo proterano, nestalo", izjavila je Kranjec za portal Index.hr.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski se, takođe, slaže da je ovakva parada nepotrebna, te da se radi o pravom rasipanju novca, a sve kako bi se hrvatski premijer Zoran Milanović na neki način sakrio od neugodnosti koje bi ga mogle dočekati u Kninu.

"Ovakve vojne parade održavaju samo Francuska i Rusija, po mom sudu to je za malu naciju besmislica", rekao je Puhovski.

Prema njegovom mišljenju, "ova parada je rezultat toga da je premijer na jedan svoj tipičan, zbrzani način hteo da izbegne da ga nacionalistički primitivci u Kninu izvižde".

"U pravu je što se od toga želi na neki način maknuti, no ovo je malo skupa i promašena zabava u tu svrhu", istakao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, ovom paradom Hrvatska zapravo želi da sakrije svoju vojnu nemoć.

"Ne može se sakriti da je hrvatska vojska slaba i da je Hrvatska u tom pogledu slabe moći, iako nama vojska nije ni važna, jer smo u NATO-u", rekao je Puhovski.

On je zaključio da je sve to za malu naciju ipak preskupa i promašena zabava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.