U Vladi SVM, verovatno i Dačić

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Vladi SVM, verovatno i Dačić"

Beograd -- Predsedništvo SNS je donelo odluku da uđe u koaliciju sa SVM, kaže Vučić. Do 27. aprila biće izabrana Vlada Srbije koja će imati 17 članova, rekao je lider SNS.

Iz današnje perspektive, u Vladi će učestvovati i Ivica Dačić, o tome nije doneta konačna odluka i nije kraj priče, rekao je Vučić.

SVM neće imati u vladi ministarsko mesto, ali je verovatno da će u vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti lider SPS Ivica Dačić, rekao je Vučić, a na pitanje da li će Dačić biti jedini u vladi iz SPS, rekao da će nastaviti tehničke razgovore, da je dobro razumeo njegove ideje i da se nada da će lider socijalista prihvatiti ono što mu ponudi.

Ova vlada će biti najmanja, i imaće 17 članova, što je ubedljivo najmanje od uspostavljanja višestranačja u Srbiji, rekao je lider naprednjaka.

Dogovoreno je da stranka podrži put reformi, teških reformi u koje će Srbija ući, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS koja je trajala nešto više od tri sata. Vučić je rekao da je stranka dala odrešene ruke njemu kao lideru i njegovim saradnicima da pregovaraju s predstavnicima drugih stranaka.

“Srbija će imati malu, modernu i efikasnu vladu", izjavio je Vučić i dodao da će 16. aprila biti verifikovani mandati poslanika u skupštini, 24. će biti na dnevnom redu zakoni o vladi i ministarstvima, 25. treba da zaseda Glavni odbor SNS, 26. je glasanje o amandmanima, da bi 27. bila izabrana Vlada Srbije.

Verovatni su izgledi da lider SPS Ivica Dačić bude u vladi, dodao je Vučić, uz napomenu da je Tadić izjavio da ne želi da bude u vladi u kojoj je Dačić, a "ja ću doneti odluku koju ću predložiti Glavnom odboru".

"Neću nikoga da teram da uđe u vladu", rekao je Vučić i dodao da ga ne interesuju razmimoilaženja nego da želi da vlada radi kao tim.

Na pitanje kako je moguća koalicija sa Tadićem za kojeg je ranije rekao da je upropastio zemlju, Vučić je naveo da nam je sada potrebna neka vrsta "vlade nacionalnog spasa". "Ako mislite da ću da pregovaram sa članovimas NDS posebno - neću", rekao je Vučić. Na pitanje da li, ukoliko ne ulazi u Vladu Tadić, neće ući ni Miki Rakić, lider SNS je odgovorio da je bio dovoljno jasan, i dodao da poštuje Rakića, naročito zato što nikad nije bio opozicija Srbiji.

U vladi će, kako je rekao, biti pet ili sedam vanstranačkih ličnosti, a on očekuje i da će u njoj biti Kori Udovički mada nije precizirao u kom resoru.

"Sa dvoje njih razgovaramo jos oko ideja i programa koji mora da se provede u delo ", rekao je Vučić.

"Biće drugačija struktura vlade, ona neće funkcionisati kao feud", poručio je Vučić navodeći da javna preduzeća neće potpadati pod ministarstva, već će postojati posebno telo koje će kontrolisati njihov rad.

Vučić je rekao i da neće rukovoditi nijednim od resora budući da će biti premijer.

Takođe, kako je rekao, SNS će prihvatiti da neko od opozicionih poslanika bude predsednik Skupštine Srbije u prvoj godini ukoliko se postigne dogovor da bude rotacije predsednika parlamenta na godinu dana.

Dileme oko gradonačelnika Beograda

Tema Predsedništva SNS danas je bio i izbor gradonačelnika Beograda, a to je i razlog zašto nisu saopštena imena ministara iz redova naprednjaka u novoj vladi, rekao je danas lider te stranke Aleksandar Vučić.

"Izneo sam Predsedništvu dileme u vezi s izborom gradonačelnika, to je bila tema ove sednice i to je razlog zašto nisam mogao da kažem ko su sve ministri iz SNS", rekao je Vučić novinarima upitan da li se razgovaralo o gradonačelniku.

Vučić je ranije da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali i aktuelni ministar pravde Nikola Selaković.

Sutra sednica Glavnog odbora

Srpska napredna stranka održaće sutra sednicu Glavnog odbora na kojoj će lider naprednjaka i budući premijer Aleksandar Vučić izneti predlog koncepcije i sastava vlade koju će voditi.

Vučić će se prisutnima obratiti na početku sednice Glavnog odbora, nakon čega će ona biti zatvorena za javnost.

Inače, kako je najavio Vučić, konačnu odluku o izgledu nove vlade doneće Glavni odbor SNS 25. aprila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Vlada do 27. aprila

Izvor: Mondo, 14.Apr.2014

Predsedništvo SNS je donelo odluku da uđe u koaliciju sa SVM, kaže lider stranke Aleksandar Vučić. Do 27. aprila..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.