U Svetskoj trgovinskoj organizaciji Srbija bi imala bolju zaštitu

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Svetskoj trgovinskoj organizaciji Srbija bi imala bolju zaštitu

Nedavna trgovinska kriza između Srbije i Hrvatske ponovo je ukazala na slab položaj Srbije u međunarodnoj trgovini. Hrvatska je podigla taksu za proveru uvoznog voća i povrća 22 puta i onemogućila izvoz iz Srbije. Sličan scenario se desio 2015. godine, kada je Hrvatska zatvorila granicu za uvoz robe iz Srbije. U oba slučaja Srbija je pretrpela gubitke, jer nema način da traži kompenzacije. To je posledica činjenice da Srbija nije članica Svetske trgovinske organizacije (STO). >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

STO predstavlja jedini regulatorni okvir za globalnu trgovinu koji čini 164 država/teritorija članica (159 od 193 članica UN je članica STO). Članstvo u STO je značajno za manje države, jer one nemaju kapacitet za razvoj bilateralnih odnosa sa svim članicama STO, ali imaju interes da trguju sa njima. Srbija danas izvozi robu državama sa kojima ima bilateralne sporazume o trgovini (EU 64%, CEFTA 20%, Rusija i carinska unija 5%, Turska 2% i EFTA 1%) na čija tržišta plasira oko 92% svog izvoza, dok u ostatatak sveta (sa oko 6 milijardi ljudi) Srbija plasira svega 8% svog izvoza.

Kroz mehanizam rešavanja sporova države mogu zaštititi svoje interese i zahtevati kompenzacije za štetu. Da je Srbija članica STO mogla bi tražiti kompenzacije od Hrvatske i 2017. i 2015. godine, a što su najavile Makedonija i Crna Gora kao članice STO. Ovako Srbija može da uvede kontramere i da traži zaštitu od Evropske komisije, ali kompenzacije ne može očekivati. Hrvatska je toga svesna, kao i da u okviru EU ima bolju poziciju kao članica, u odnosu na kandidate za članstvo.

Srbija nije članica STO, iako je proces pristupanja pokrenut 2005. Najveću štetu u trenutnoj situaciji trpi privreda Srbije zbog otežanih uslova pristupa tržištu trećih zemalja, uključujući i države Pokreta nesvrstanih, koje nas i dalje pamte po dobrim proizvodima i gde bismo mogli da nađemo nišu na tržištu. Srbija nema načine da zaštiti svoje ekonomske interese od poteza bilo koje države, a oni nisu retki i ne događaju se samo u slučaju Hrvatske. Uz sve ovo, članstvo u STO je i uslov za prijem u Evropsku uniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.