Izvor: Piplmetar.rs, 04.Avg.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji sam imao platu 300 evra, a u Nemačkoj za isti posao imam 1.300 i pitate me hoću li se vratiti

Osim šest puta veće plate, srpske lekare i medicinsko osoblje u Nemačkoj dočekuju i radna mesta na kojima imaju dovoljno potrošnog materijala za rad, poštovanje kolega i pacijenata, dobro plaćeni praznici i prekovremeni rad, što su sve razlozi zbog kojih niko ko jednom ode više ne želi da se vrati u Srbiju, kaže za Kurir Srđan Josimov, medicinski tehničar iz Beograda.
Josimov je u avgustu prošle godine Dom zdravlja na Zvezdari zamenio poslom u Hamburgu.
– Ne pada mi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << pamet da se vraćam u Srbiju. Tamo sam rintao za platu od 30.000 dinara, a kad sam došao u Hamburg, dobio sam platu 1.300 evra neto. Pre mesec i po dana sam se preselio u Frankfurt, gde u jednoj privatnoj firmi radim na nezi bolesnika u kući i bez prekovremenog rada zarađujem između 1.500 i 1.600 evra mesečno. Ovde ne može da se desi da vam neko kaže „Alo, ti“ ili „Ej, bre“, niti medicinsko osoblje može da uvredi pacijenta. Na početku mi je bilo neprijatno kad mi pacijent zahvali za nešto što mi je bila dužnost da uradim, jer za 10 godina rada u Srbiji skoro da nisam čuo hvala – priča Josimov.
On za stanje zdravstva u Srbiji krivi isključivo državu.
– Država je kriva za sve, za malu platu, za to što su pacijenti agresivni, što je medicinsko osoblje neljubazno. Ovde sam shvatio da sve zavisi od države, pošto je čovek svuda isti, samo je pitanje da li može ili ne može da radi neke stvari. Ovde je bolja i higijena, imamo dovoljno rukavica, maski, gaza, zavoja, a kad su pacijenti infektivni, koristimo jednokratne kecelje da se ne bismo zarazili. Zato će se u Nemačkoj u bolnicama uskoro govoriti srpski koliko nas ima – ističe Josimov.
(Espreso.rs/Kurir)

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.