U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupa na snagu danas, a tim povodom koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena.

''Od početka godine ubijeno je 11 žena što je znatno manje nego prošle godine kada je ubijeno ukupno 46 žena u porodičnim svađama'', rekla je Tanjugu Stanojević dodajući da se trend povećanja stradanja žena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodičnim svađama ne nastavlja i da je neuporedivo manji, ali i da je brojka od 11 žrtava velika.

Ona je navela i da se Savetovalištu na telefon, od početka godine, javilo 1.804 žena, a da je pravnu pomoć zatražilo 250 žena.

''Trenutno u sigurnim kućama u Beogradu imamo 35 žena i 22 dece. To je otprilike uobičajen broj s obzirom na to da se inače broj žena i dece preko leta povećava'', rekla je Stanojević dodajući da je od početka godine u sigurnim kućama boravilo 72 žene i 52 dece, te da je to veći broj nego prethodnih godina.

Kada je reč o konvenciji, ona je istakla da je to dobar dokument koji govori o pomoći koja treba da se pruža žrtvama nasilja, ali i o svemu onome što nasilje u porodici i nasilje nad ženama donosi kao negativne posledice.

Navodeći da će sigurne kuće danas obići i predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska Meho Omerović, ona je ocenila da je bitno da postoji zainteresovanost da Konvencija nađe svoje mesto u domaćim zakonima.

Prema njenim rečima, Srbija bi morala da počne da primenjujemo Konvenciju onako kako je napisana jer ju je prihvatila.

''Položaj žene i dece kod nas je još uvek loš. Žene su žrtve nasilja, sudski procesi dugo traju i dalje nemaju adekvatnu pomoć od strane određenih državnih institucija. Ipak, verujem da će se stvari promeniti jer Vlada Srbije obećavajuće deluje kada su u pitanju zakonski propisi i njihova primena'', smatra Stanojević dodajući da ima odredaba koje će moći direktno da se primenjuju, ali i onih koje će morati da budu uključene u neke od zakona.

Ocenjujući da je bitno da se Konvenciji da određeni značaj, ona je istakla da mora da se poboljša položaj žena i dece koji su žrtve nasilja.

Istakla je da je Konvencijom predviđeno da moraju da postoje određene sigurne kuće koje će pomoći ženama koje se nalaze u akutnoj situaciji kako ne bi došli do toga da brojimo mrtve.

''Konvencija predviđa da se poboljša položaj sigurnih kuća i eventualno otvore u onim mesta u Srbiji kao što je Vranje gde je u toku izgradnja'', rekla je Stanojević podsećajući da sigurnih kuća , osim u Beogradu ima i u Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Novi Sadu i Somboru, kao i u Jagodini, Valjevu i Šapcu gde se žene smeštaju samo u hitnim slučajevima u malim stanovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

11 žena ubijeno u Srbiji!

Izvor: Prva.rs, 01.Avg.2014

"Od početka godine ubijeno je 11 žena što je znatno manje nego prošle godine kada je ubijeno ukupno 46 žena u porodičnim svađama",  kaže Vesna Stanojević. Ona naglašava da se trend povećanja stradanja žena u porodičnim svađama ne nastavlja i da je neuporedivo manji, ali i da je brojka...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.