U Srbiji 770.000 nezaposlenih, broj neznatno opada

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 770.000 nezaposlenih, broj neznatno opada

Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) na evidenciji ima 770.000 nezaposlenih i taj broj neznatno opada - rekao je danas direktor NSZ Zoran Martinović. NSZ: Na posao čeka 770.000 građana

- Najviše je nezaposlenih mladih i starijih od 50 godina - kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji je stopa nezaposlenosti između 20 i 21 odsto, i stagnira od oktobra prošle godine što je pozitivno, imajući u vidu da je 2012. porasla za 26 odsto, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Martinović.

On je potvrdio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji dvostruko viša nego u zemljama Evropske unije, ali je ocenio da je Srbija "na dobrom putu da se izbori s tim".

Martinović je rekao da će novi Zakon o radu početi da daje efekte iduće godine time što će olakšati zapošljavanje.

- Sam zakon ne može da bude razlog za otpuštanje, već to može biti smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla. Poslodavci u svakom trenutku mogu na zakonit način da se reše viškova koji će sada imati šanse da nađu drugi posao, jer poslodavci neće imati smetnje kao pre - kazao je on.

Martinović je kazao da je NZS za ovu godinu dobila 200 miliona dinara, od čega 540.000 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Upitan o poreskom dugu NSZ od 96 miliona dinara, Martinović je rekao da je taj dug već smanjen za 53 miliona, a nastao je zbog toga što su neke filijale NSZ dvaput podnosile poreske prijave.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.