U Srbiji 140.000 obolelih od hepatitisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 140.000 obolelih od hepatitisa

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos saopštio je danas, na Svetski dan borbe protiv hepatitisa, da se u Srbije registruje mali broj obolelih, ali da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je od hepatitisa C u Srbiji zaraženo oko 140.000 ljudi, ali da mnogi ne znaju da su nosioci virusa.

U saopštenju se navodi da u Srbiji nedostaje nacionalni plan kojim bi se regulisao program preventive i ciljanog testiranja.

Kako se navodi u Srbiji i pored najava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti iz januara 2016. godine, da će u najkraćem roku omogućiti lečenje savremenim lekovima koji izbacuju virus iz organizma, to nije urađeno i da i dalje nedostaje osnovna dijagnostike i terapija.

U saopštenju se dodaje da samo Srbija i Makedonija u Evropi ne obezbeđuju lekove koje je SZO stavila na Esencijalnu listu lekova, iako se Srbija obavezala da obezbeđuje minimum lekova sa te liste.

Predsednica Udruženja Hronos Ivana Dragojević izjavila je da je lečenje hepatitisa kao zarazna bolest zapostavljeno, iako zakonski ima prioritet u odnosu na druga oboljenja.

"Dve godine su pacijenti na čekanju da se raznorazne radne grupe i komisije usaglase da je hepatitis veliki problem naše zemlje. Postavlja se pitanje koliko će nam vremena trebati da implementiramo jednu Nacionalnu strategiju. Naša država se prema hepatitisu odnosi kao prema retkoj bolesti, a procene i delovanje SZO govore da je hepatitis globalni problem. Ceo svet ide ka rešavanju ovog problema, a kod nas još uvek ljudi umiru od virusa za koji postoji efikasan lek i vakcina", navela je Dragojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mnogi u Srbiji ni ne znaju da su nosioci virusa hepatitisa C

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2016

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos saopštio je, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, da se u Srbiji registruje mali broj obolelih, ali da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je od hepatitisa C u Srbiji zaraženo oko 140.000 ljudi, ali da mnogi ne znaju da su nosioci...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.