U Singapuru 41 osoba zaražena zika virusom

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Singapuru 41 osoba zaražena zika virusom

Singapur -- Više od 40 ljudi inficirano je zika virusom u Singapuru, ali većina se već u potpunosti oporavila, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Singapur je objavio prvi slučaj zaraženog zika virusom u maju. Virus je u zemlju uneo 48-ogodišnji muškarac koji je putovao u Brazil, centar sadašnje epidemije ove bolesti.

Ministarstvo zdravlja Singapura danas je potvrdilo da ima 41 slučaj osoba lokalno zaraženih ovim virusom.

Ministarstvo je navelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da koliko je poznato pacijenti nisu nedavno putovali u oblasti pogođene zika virusom, i verovatno su zaraženi u Singapuru, čime se potvrđuje da se ovaj virus prenosi lokalno.

Od ovog broja zaraženih 34 osobe su se oporavile, a sedam su i dalje u bolnici.

Zika se prenosi ujedom komarca ali takođe i seksualnim putem. Četiri od pet pacijenata ne razviju nijedan od simptoma vezanih za taj virus kao što su bolovi u mišićima ili pečati na koži.

Ako se žena inficira zikom ima veći rizik da rodi dete sa oštećenjem mozga poznato pod imenom mikrocefalija.

Virus je identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posledice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.