U STRAHU OD KURIRA: Maja Gojković se uplašila Šešelja, tajkuna, ATP...

Izvor: Kurir, 30.Avg.2014, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U STRAHU OD KURIRA: Maja Gojković se uplašila Šešelja, tajkuna, ATP...

Prva dama parlamenta u poslednjem trenutku otkazala razgovor za naš list jer joj se nisu dopala pitanja

BEOGRAD - Maja Gojković, predsednica Skupštine, otkazala je dogovoreni intervju za Kurir jer se uplašila pitanja. Prva dama parlamenta, pošto je dobila teze razgovora, a kasnije, na eksplicitni zahtev, i pitanja, odbila je da na ista odgovori (vidi okvir). Pitanja su bila u vezi sa aktuelnom situacijom u zemlji, krizom u vladajućoj koaliciji, ali i njenim ponašanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prema poslanicima opozicije.

Kao izgovor za odbijanje već zakazanog intervjua, Gojkovićkina savetnica za medije je, pored svih ovih pitanja, izdvojila ono o privatnom životu - da li ima partnera. Uz uvažavanje želje da intimu zadrži za sebe, bili smo spremni da navedeno pitanje izuzmemo iz razgovora, što smo i rekli. Međutim, Gojkovićki je to bio razlog da nas odbije.

Petar Jeremić iz UNS kaže da je Kodeksom propisano da novinari imaju pravo da u odnosu prema državnim institucijama kontinuirano postavljaju pitanja za koja smatraju da su od interesa za javnost, bez obzira na to da li su zamoljeni da to prekinu ili ne.

- Imate prava da joj i dalje postavljate pitanja na koja je odbila da odgovori. Nosioci funkcija imaju obavezu da odgovaraju na pitanja medija.

Svetozar Raković iz NUNS kaže da je jedna od ključnih obaveza funkcionera upravo da informišu javnost o svom radu.

- Oni ne smeju da cenzurišu medije, niti da prave bilo kakvu selekciju ili diskriminaciju među novinarima i medijima - objašnjava Raković.

(K. B.)

OVO SU PITANJA KOJA JE ODBILA

- Premijer je u svom ekspozeu najavio da će poslanici zbog prevelikih obaveza leto provesti u parlamentu, gde će i spavati i jesti. Praksa to ne pokazuje jer su mnogi narodni tribuni umesto u Skupštini leškarili na egzotičnim plažama, uključujući i vas. Zbog čega je došlo do zastoja u radu parlamenta?

- Imate dugu parlamentarnu praksu, ali se čini da baš niste tolerantni prema poslanicima opozicije. Nedavno ste čak i bili grubi prema Zoranu Živkoviću, kada ste mu rekli da vi možete da oslabite, ali da on ne može da transplantira mozak. Da li to priliči predsedniku parlamenta?

- U politici ste od devedesetih godina. Za to vreme menjali ste i ideologiju i partiju. Mnogi su skloni da kažu da niste pouzdan politički partner jer ste za kratko vreme uspeli da se odreknete vašeg političkog oca Šešelja, a nakon toga i Nikolića. Ima li u tome istine?

- I dok partije menjate, čini se da je jedina konstanta od devedesetih do danas animozitetet prema Nenadu Čanku. Da li to ima veze sa tim što je on o vašem gazdovanju, dok ste bili na čelu Novog Sada, tvrdio da je kriminalno i povezivao vas sa mnogim nezakonitim aferama, koje su vezane za građevinsko zemljište, ali i privatizaciju ATP?

- Kada to kažem, imam na umu i vaše čvrste stavove o navodnim malverzacijama demokrata i njihovih tajkuna, kako ste ih nazivali, u mnogim privatizacijama. Zašto o njima pričate da su akteri nezakonitih privatizacija kada ste i vi u tom loncu?

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.