U Novom Sadu otvorena izložba Oluja - zločin koji traje

Izvor: Studio B, 03.Avg.2015, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu otvorena izložba "Oluja - zločin koji traje"

Danas je otvorena izložba "Oluja - zločin koji traje" na Trgu Slobode u Novom Sadu, povodom 20 godina od vojne akcije u kojoj je proteran veliki broj Srba iz Hrvatske., danas su otvorili predsednik Foto a

Izložbu su otvorili predsednik Foto asocijacije Vojvodine Darko Dozet i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović.

Organizatror izložbe je Foto asocijacija Vojvodione, a izložba je postavljena u znak obeležavanja stradanja više od 250.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srba koji su u hrvatskoj akciji Oluja proterani sa svojih ognijišta 1995. godine.

Po rečima Dozeta, izložbu čini 70 fotografija čiji su autori fotoreporteri Tomislav Peternek, Rade Đukanović, Zoran Jovanović, Željko Sinobad, Jaroslav Pap, Martin Tambir i Darko Dozet.

"Ja sam u vreme Oluje imao 18 godina i nisam radio u medijima i u to vreme sam po sabirnim centrima tražio svoju babu i svog dedu, a na izložbi sam predstavljen fotrografijama od pre godinu dana iz krajeva odakle su proterani Srbi u Oluji, a koje najrečitije pokazuju da ta zločinačka akcija nikome nije donela dobro", rekao je Dozet Tanjugu.

Vanja Vučenović je rekao da svi oni koji proslavljaju Oluju, u stvari, slave "kulturu smrti i kulturu ništavila".

"Za razliku od njih, Srbija slavi život i slavi mir i zbog toga je Srbija na pobedničkoj strani u odnosu na zločince koji slave smrt", rekao je Vučanović.

Fotoreporter Tanjuga Jaropslav Pap, prisećajući se tih strašnih dana pre dve decenije, rekao je novinarima da su, iako je prošlo 20 godina, sećanja na te događaje su izuzetno jaka.

"Koliko god bile dobre fotografije koje su izložene i koliko god njihovi autori bili majstori svog zanata, ne mogu na pravi način dočarati svu tragediju kroz koju su ti ljudi prošli. Svima nama koji smo u to vreme bili na licu mesta zauvek je ostao ožiljak na duši", rekao je Pap.

Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, svi prisutni su u znak sećanja na žrtve Oluje palili sveće pored spomenika Svetozaru Miletiću.

Izložba će na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu biti postavljena naredna tri dana.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad: Otvorena izložba "Oluja " zločin koji traje"

Izvor: B92, 03.Avg.2015

Izložbu "Oluja - zločin koji traje" na Trgu Slobode u Novom Sadu, povodom 20 godina od vojne akcije u kojoj je proteran veliki broj Srba iz Hrvatske, danas su otvorili predsednik Foto asocijacije Vojvodine Darko Dozet i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Vanja Vučenović...Foto: Victor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.