U Nišu i Ćupriji izmeren 41 stepen, oboren rekord u Beogradu

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu i Ćupriji izmeren 41 stepen, oboren rekord u Beogradu

U celoj Srbiji je i dalje na snazi crveni meteoalarm. U Nišu i Ćupriji izmeren je 41 stepen, dok je temperatura u Beogradu posle podne dostigla 40 stepeni Celzijusa, čime je premašena prognozirana maksimalna temperatura za glavni grad.
Do kratkog predaha od vrelog talasa dele nas još 24 sata. Oblaci koji su sada iznad Alpa i Austrije, u nedelju uveče stići će do severa Srbije donoseći osveženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Do tada, bićemo pod uticajem vrelog afričkog vazduha.

U Beogradu ovo je najtopliji 5. avgust u poslednjih 130 godina. Izmereno je 40 stepeni između 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je 1928. godine.
Inače, Zavod je izdao upozorenje za područje cele Srbije na visoke temperature do 10. avgusta.
Na teritoriji cele Srbije, danas i sutra (5. i 6. avgusta) maksimalna očekivana temperatura biće od 37 do 42 stepeni Celzijusa.
Tople će biti i noći, u većini mesta tropske sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni.
Početkom naredne sedmice očekuje se osveženje, a potom će u sredu i četvrtak ponovo biti osetno toplije sa temperaturom od 35 do 40 stepeni.
Prema najavi RHMZ-a, u Srbiji će i sutra biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 do 42 stepena, a uveče i u toku noći ka ponedeljku na severu i zapadu očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Vetar će biti slab, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 15 do 26 stepeni, a najviša dnevna od 36 do 42 stepena Celzijusa.
U toku noći na severu i zapadu osveženje sa pojačanim severozapadnim vetrom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće i kratkotrajne nepogode sa gradom i olujnim vetrom.
Prema izgledima vremena do 13. avgusta, u ponedeljak promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, na jugu i istoku malo, a u ostalim krajevima i osetno svežije.
Posle podne na severu i zapadu uglavnom suvo.
Od utorka do petka pretežno sunčano uz porast temperature. U sredu i četvrtak ponovo veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 40 stepeni.
Od petka postepeno svežije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VAN SVAKOG OČEKIVANJA! Današnji maksimum temperature za Beograd je UPRAVO PREMAŠEN

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2017

Zavod je izdao upozorenje za područje cele Srbije na visoke temperature..Temperatura u Beogradu je trenutno 39,01 °C, što je za 0,1 stepen više od prognozirane maksimalne temperature, navode iz RHMZ. Za koliko stepeni će biti oborena prognozirana temperatura za Beograd, biće poznato večeras kada...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.