U Kini pogubljeni saučesnici napada u Ksinjangu

Izvor: VOA, 24.Mar.2015, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kini pogubljeni saučesnici napada u Ksinjangu

U Kini je pogubljeno troje ljudi koji su, kako je navedeno učestvovali u smrtonosnom napadu na 31 osobu na železničkoj stanici u gradu Kunming na severozapadu Kine.

Trojica pogubljenih su u septembru osuđeni za povezanost sa terorističkom grupom, koja je 24. marta 2014. na železničkoj stanici u Kunmingu noževima izvela napad.

Policija je ubila četvoricu od pet napadača. Trudnica koja je takođe učestvovala u napadu i uhvaćena je živa, osuđena je na doživotnu robiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />
To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada za koje Kina optužuje separatiste iz regiona Ksinjang, daleko na zapadu zemlje gde živi pretežno muslimanska manjina Ujguri.

Proteklih godina, u smrtonosnim napadima je ubijeno na stotine ljudi, u kojima su žrtve bili civili i predstavnici državne vlasti. Kina je odgovorila obimnim anti- terorističkim obračunom, koji je rezultirao desetinama pogubljenja i stotinama uhapšenih.

Mnogi ujgurski aktivisti , u egzilu, kažu da je nasilje odgovor na kinesku represivnu politiku u Ksinjangu, gde Ujguri žive vekovima ali ih istiskuje većinska kineska etnička grupa Han

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.