U Francuskoj otvorena izložba Pikasovih dela

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Francuskoj otvorena izložba Pikasovih dela

U Bretanji, na zapadu Francusku, danas je otvorena izložba "Pikaso od Pikasa" na kojoj je izloženo 200 dela španskog umetnika Pabla Pikasa.

Dela, koje je umetnik čuvao po raznim svojim ateljima i kojih ima na hiljade, nasledila je Pikasova supruga Žaklin Rok, koja je ih pozajmljivala za izložbe do smrti 1986. godine.

Tu ulogu je preuzela njena ćerka Katrin Iten, koja je organizovala sadašnju izložbu.

"To je prvi put da na takvom nivou dobijemo 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dela čuvenog Pikasa", izjavio je Frans presu direktor muzeja u Bretanji, Žan-Luj Andral.

Radovi se sastaje uglavnom od slika, crteža i skica, ali ima i ilustracija za knjige i predmeta od keramike.

Izložba u gradiću Landerno traje do 1. novembra.

Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, najveći u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj. Pikaso je uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam.

Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.

Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na tadašnjih 750 miliona dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.