Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Dec.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema riječima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu nazvanu Fag el-Gamous proučavali posljednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. stoljeća p.n.e, kad je Rimsko carstvo vladalo Egiptom.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mjesto na koje su se ukopavali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi su unutrašnji organi rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suho okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

Uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočala i čak dječijih čizama u boji.

"Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlestein.

Među mumijama su pronađeni i ostaci djeteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dvije narukvice na ruci.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Pronađeno milion mumija u Egiptu!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014

TORONTO - Ona je bukvalno jedna u milion! Ostaci jednog deteta pronađeni su u Egiptu iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija...Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu nazvanu Fag el Gamous proučavali poslednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. veka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.