Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH obilježeno 75 godina od ustanka naroda BiH: Antifašistički duh živi i danas!

BANJALUKA - Četiri godine sam imao 27. jula 1941. godine i za moju porodicu to je do danas najveći praznik. Kao dječak sam kasnije nosio hljeb partizanima, znao sam biti i gladan, ali bi mi majka potcrtala da ga ne smijem "nagristi". Čitav moj život oblikovao je antifašistički duh toga vremena i ja sam danas ponosan zbog toga.

Ovako je za "Nezavisne" danas u Banjaluci evocirao uspomene Bogdan Dragišić, ispred Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na obilježavanju 75. godišnjice od Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupatora.

Ovaj datum, kako je juče poručeno na brojnim svečanostima obilježavanja godišnjice, od istorijske je važnosti za sve narode ove zemlje. Zbog toga bi, upozorili su antifašisti, trebalo više pažnje posvetiti vrijednostima tog vremena, a manje prostora dati nacionalizmu, političkim strankama i religijama.

"Tu je počeo umirati duh antifašizma, kada se počelo insistirati na pitanju identiteta, a ne zajedničkim vrijednostima, bratstvu i drugim principima koje živimo svi zajedno. Danas imamo situacije i da se umjesto polaganja vijenaca i sjećanja na antifašizam u kojem su doprinos dali svi, prednost daje vjerskim obredima i taj revizionizam nije dobar. Sa druge strane, partizanskim grobljima se ne može prići koliko su zapuštena", naglasila je za "Nezavisne" Tatjana Marjanović, iz poznate porodice nosilaca partizanske spomenice, koja je i sama bila "kurir" tadašnjim "ilegalcima".

Antifašisti su ukazali i na problem revizionizma, u pogledu četničkih organizacija i Draže Mihailovića, kao i zagovornika ustaškog režima i Alojzija Stepinca.

"Na sjednici Komiteta, u čijem je sastavu tada bio i Đuro Pucar Stari, na Šehitlucima (Banj brdo) je jednoglasno odlučeno da se pruži otpor fašizmu i okupatorima i to je krenulo od Drvara, a zatim je isto uslijedilo i širom SFRJ", objašnjava nam učesnik NOR-a Jovo Stojaković.

Na ovom brdu vijence su juče položili zvaničnici RS, odnosno Miladin Dragičević, u ime Kabineta predsjednika RS, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i razvoja RS, a čestitke su uputili i Željka Cvijanović, premijerka RS, i Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS.

"Sjećanje na velike žrtve i antifašistička baština je naš dug prema našim precima, ali i našim potomcima koji trebaju i moraju da imaju svijest i sjećanje na tu borbu i žrtvu koju smo u njoj dali", poručio je Čubrilović. Predstavnici SUBNOR-a opštine Mrkonjić Grad položili su vijence na spomen-obilježje stradalim partizanima na Kasimovcu na Partizanskom groblju, gdje je sahranjeno 313 žrtava fašističkog terora, u Baraćima 298, u Ivovcu 82 i u Podgorji 105.

BiH je u antifašističkoj borbi ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em ponovo rođena, naglasio je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

"Jedini mogući put u istinsku reintegraciju BiH jeste put antifašizma te bratstva i jedinstva", napomenuo je Imamović.

I u Milića Gaju, kod Kozarske Dubice, obilježeno je 75 godina od podizanja ustanka protiv fašizma.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.