Tužilaštvo demantuje Drecuna

Izvor: Mondo, 23.Nov.2014, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo demantuje Drecuna

Tužilaštvo za ratne zločine demantovalo navode Drecuna da se u predmetu "Mediji i govor mržnje" odustalo od prikupljanja dokaza i da je predmet stavljen ad akta

Foto: Beta, Nenad Stojanović

Tužilaštvo je reagujući na izjavu poslanika SNS Milovana Drecuna da je u tom predmetu odbačena krivična prijava, istaklo da je predistražni postupak u toku i da postoje indicije da je podsticanje i pozivanje na ratne zločine direktno podstaklo na ubistvo najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dvoje ljudi.

"Tužilaštvo je do sada ustanovilo da je učinjeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, koje je u međuvremenu, u odnosu na događaje iz ratnih devedesetih godina, zastarelo i da se zbog toga on ne može krivično goniti", navodi tužilaštvo.

U predistražnom postupku,međutim, i dalje se utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo ocenjuje da je Drecun, kao predstavnik zakonodavne vlasti, korišćenjem svog položaja, ponovo grubo prekršio Zakon o Javnom tužilaštvu, "ugrožavanjem samostalnosti u radu Tužilaštva za ratne zločine, mešajući se neposredno u predmete".

Drecun je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije izjavio da je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić protivzakonito izabran na tu funkciju, jer nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, već ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilaca.Vekarić obmanjuje javnost, rekao je Drecun.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.